Με μεσογειακό τραπέζι το παζάρι για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ - Σε ρόλο κλειδί ο Μητσοτάκης
Στο δείπνο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο άρχισε λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδας, μεταφέρθηκε η διαπραγμάτευση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης της ΕΕ για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.
Όπως αναφέρει το euronews, στο τραπέζι του δείπνου των ηγετών βρίσκεται το ορεκτικό "pissaladiere revisitée" - ένα τυπικό πιάτο από πλατύ ψωμί από τη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας. Το μενού για τους ηγέτες απόψε είναι ιδιαίτερα μεσογειακό. Ξεκινούν με μια "pisaladière with a twist" - ουσιαστικά μια γαλλική τάρτα κρεμμυδιού. Το κύριο πιάτο είναι τηγανητό με αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά. Υπάρχει κέικ για επιδόρπιο: ένα ρούμι μπαμπά, το οποίο συνοδεύεται από μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες. Οι ηγέτες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν ανάμεσα σε καφέ ή τσάι από βότανα - και η επιλογή τους θα εξαρτηθεί πιθανώς από το πόσο καλά πάνε τα πράγματα πολιτικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ έχουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Politico.
«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση και ότι θα έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (17/6, 21:00) οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.
Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ και, βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η απόφαση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της ΕΕ όσον αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, το φύλο και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Ο άγραφος κανόνας θέλει την πολιτική ομάδα που έρχεται πρώτη στις ευρωεκλογές να διεκδικεί την προεδρία της Επιτροπής.
Το ΕΛΚ παραμένει το κόμμα με τα περισσότερα μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά τη φανερή του νίκη στις ευρωεκλογές, η υποψήφιά του, η 65χρονη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μοιάζει να βρίσκεται σε πολύ καλή θέση εκκίνησης για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν.
Κάθε πολιτική οικογένεια, αφού μέτρησε τις ψήφους της (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι), θα διαπραγματευτεί τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. H μεγαλύτερη χώρα υπό την ηγεσία του ΕΛΚ είναι η Πολωνία· εναπόκειται στον πρωθυπουργό της, Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να υπερασπιστούν την υποψηφιότητα της κυρίας φον ντερ Λάιεν. Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, εντολή διαπραγμάτευσης έχουν λάβει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της επόμενης νομοθετικής περιόδου, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να αποχωρήσει από την αίθουσα για να επιτρέψει οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να συζητήσουν για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν.
Τα πρόσωπα αυτά είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας (για τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ) και η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, να υπάρξει ήδη σήμερα κιόλας πρώτη πολιτική συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα επισημοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου.
Με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ, ο/η μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία (σ.σ. το 55% των χωρών και το 65% του πληθυσμού) και εν συνεχεία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εγκρίνει με μυστική ψηφοφορία.
Για την έγκριση του/της νέου προέδρου της Επιτροπής από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.
Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν άτυπο συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (189 έδρες), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (135 έδρες) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (79 έδρες). Διαθέτουν συνολικά 403 από τις 720 έδρες, δηλαδή άνετη πλειοψηφία, αρκετά πάνω από το όριο των 361 ψήφων.
Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο εν εξελίξει άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε στη δήλωση του προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου ο πρωθυπουργός.
«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία».
Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση και ότι θα έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Τουσκ, Μερτς και Φεϊχόο
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο είχε νωρίτερα στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος ετέθησαν ζητήματα συντονισμού ενόψει της Συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ και ενόψει της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.