Κικίλιας: «Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φλόγες – Πετούν 25 drones στην Αττική»

«Είμαστε ένα βήμα πριν το κόκκινο συναγερμό, βρισκόμαστε στο πορτοκαλί αυτήν τη στιγμή», επανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας, εφιστώντας την προσοχή όλων.
Κικίλιας: «Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φλόγες – Πετούν 25 drones στην Αττική»
EUROKINISSI.
2'

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση αυτών αλλά και την πυρκαγιά του Μαρκοπούλου, η οποία κατασβέστηκε έγκαιρα μετά από τον εντοπισμό της από drone, ενώ στάθηκε και στα αεροσκάφη του πυροσβεστικού σώματος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ακόμη, επεσήμανε πως όλες οι δυνάμεις, από τους εθελοντές πυροσβέστες, τον στρατό, την αστυνομία, έχουν διασπαρεί για να καταπολεμήσουν τις φωτιές. «Είμαστε ένα βήμα πριν το κόκκινο συναγερμό, βρισκόμαστε στο πορτοκαλί αυτήν τη στιγμή».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες είναι ανυπέρβλητα δύσκολες» και υποσχέθηκε ότι θα «δώσουν μάχη για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές». Ζήτησε από όλο τον κόσμο να δώσει «την δέουσα προσοχή».

Σε ερώτηση σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας, απάντησε πως η σημερινή πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο εντοπίστηκε και σβήστηκε άμεσα χάρη στη χρήση drone. «Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, έχουμε 25 drones στους τρεις ορεινούς τόπους της Αττικής. Αυτά χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων την τεχνητή νοημοσύνη και πετούν ασταμάτητα, 24 ώρες το 24άωρο».

Ευχαρίστησε τους δωρητές των drones και τόνισε πως το σύστημα αυτό θα επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σημείωσε, βέβαια, ότι «δεν θα καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα εντοπίζει γρήγορα τις εστίες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες».

Αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, είπε πως χάρη στην ψηφιακή πλατφόρμα, περισσότερα από 140.000 οικόπεδα έχουν καθαριστεί. Θέλησε να ευχαριστήσει όσους καθάρισαν τα οικόπεδα. «Ο κόσμος έχει μεγάλη συνεισφορά σε σύγκριση με πέρυσι. Υπάρχουν και πολίτες που αδιαφορούν, αλλά για αυτό υπάρχει ο νόμος και τα πρόστιμα».

Μιλώντας για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, σχολίασε ότι ποτέ δεν είναι αρκετά και συμπλήρωσε πως τα περισσότερα αεροσκάφη είναι παλιά και πως ο στόχος είναι η χώρα να έχει από το 2025 τα δικά της εναέρια μέσα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της Νιγρίτας, λέγοντας πως είναι σε καλό επίπεδο η επιχείρηση κατάσβεσης. «Υπάρχουν άλλες 50 – 100 φωτιές που σβήνονται». Για τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε εχθές (17/06) στη Δράμα δήλωσε πως πήρε εξιτήριο και ζήτησε από όλον το κόσμο να τους βοηθήσει γιατί «αυτοί δίνουν μάχη. Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στη μάχη με τις φωτιές».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή