Αλέξης Τσίπρας: «Οι προοδευτικές δυνάμεις να παραμερίσουν τις διάφορες τους»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί” και να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες»
Αλέξης Τσίπρας: «Οι προοδευτικές δυνάμεις να παραμερίσουν τις διάφορες τους»
TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI
4'

Μήνυμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τους σοσιαλιστές, τους αριστερούς και τους πράσινους, για να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του.

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους στην Κεντροαριστερά, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όχι στον παλαιό δικομματισμό

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται στην ισορροπία «του παλαιού δικομματισμού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Αλλά μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. «Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η «πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».

Μάλιστα, ζήτησε να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, «δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».

Αδυναμία να εμπνεύσουν

Παράλληλα, σημείωσε πως «η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντιπολιτικής, η υποχώρηση της αριστεράς έναντι της ακροδεξιάς οφείλεται και στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο», μια αναφορά που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως «καρφί» προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τον τρόπο που πολιτεύεται.

«Η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας - Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε κερδίζει μια συγκεκριμένη πολιτική», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό. Και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».

«Πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λαίεν», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τέλος, σημείωσε πως η «Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρότυπο επίλυσης διαφορών γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου – Είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής προοπτικής απέναντι στα εθνικιστικά αδιέξοδα και την οπισθοδρόμηση».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή