Το «μανιφέστο Τσίπρα» οδηγός για την επομένη μέρα της Κεντροαριστεράς
Μια ομιλία που αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τις διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική Κεντροαριστερά, εκφώνησε τη Τρίτη, στο κλείσιμο των εργασιών του πρώτου συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του, ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση. Παράλληλα, έγιναν δεκτά με τεράστια ικανοποίηση από τους παριστάμενους, που περίμεναν μια τέτοιο παρέμβαση. Ενωτική και προωθητική της υπόθεσης της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα στελέχη εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ως πολιτικό σημείο αναφοράς τους, τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άκουσαν το «μανιφέστο» του πρώην πρωθυπουργού από την τηλεόραση τους.
Τα μηνύματα Τσίπρα
Α. «Παραμερίστε τις διάφορες σας»
Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Και κυρίως προς τις -αντικειμενικά- φοβικές ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων που συγκροτούν την όλη προοδευτική παράταξη.
Το βασικό στίγμα προς τις δυνάμεις αυτές, τους σοσιαλιστές, τους αριστερούς και τους πράσινους, ήταν το να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τις -υπαρκτές και αληθινές- διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων. Θα είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για μια προγραμματική συμφωνία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία.
Ως προς τα ζητήματα της παράταξης στην Ελλάδα και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους στην Κεντροαριστερά, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ζήτησε να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, «δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».
Β. Επιστροφή στην πολιτική
Ο διάδοχος του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πολιτεύεται με έναν τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο των ηγετών της Κεντροαριστεράς. Η παρουσία του σε εκπομπές ποικίλης ύλης, η παρουσίαση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, ακόμα και οι αντιπολιτικές και αντικοινοβουλευτικές «κραυγές» του, δεν βοηθούν την υπόθεση της κυβερνώσας προοδευτικής παράταξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτηση του, ήταν ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει χώρος για υποχώρηση από την πολιτική έναντι της εικόνας. Τόνισε πως «η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντιπολιτικής, η υποχώρηση της αριστεράς έναντι της ακροδεξιάς οφείλεται και στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο».
Γ. Απάντηση στην Ακροδεξιά
Παράλληλα, έκρουσε όχι «καμπανάκι» κινδύνου για την εκρηκτική άνοδο της Ακροδεξίας, αλλά «καμπάνα» ολόκληρη, προειδοποιώντας για τη ώσμωση της με την παραδοσιακή δεξιά, ακόμα και στην «καρδιά» της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, εκεί που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι -αν όχι αγκαλιά- η Μελόνι με την Φον Ντερ Λάϊεν.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό. Και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.