ΠΑΣΟΚ: Δεν το κουνάει ο Ανδρουλάκης παρά το... πυρ ομαδόν από τα στελέχη του
Αλλαγή στάσης από το Νίκο Ανδρουλάκη παρά το μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκε χθες στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
Το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα κάνει πίσω και θα δεχθεί να στηθούν κάλπες το συντομότερο δυνατόν, άλλαξε γραμμή και δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την αρχηγία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως αποδέχεται την κριτική ,αλλά εξέφρασε και ένα παράπονο προς όσους τον αμφισβητούν.
«Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του κόμματος αναφερόμενος στο μήνυμα της ευρωκάλπης. Όσον αφορά το αν και πότε θα στηθούν κάλπες οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μηνός. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας και το πολιτικό σχέδιο δράσης του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η «πίστα» που επιθυμεί να γίνει το παιχνίδι, καθώς, σε αυτό το όργανο έχει τον συσχετισμό.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στη συνέντευξή του στο Ert News δήλωσε πως θα γίνει ότι προβλέπει το καταστατικό το οποίο προβλέπει εκλογή από την βάση το 2025. Χθες λοιπόν ούτε άνοιξε τα χαρτιά του, ούτε «σήκωσε το γάντι» σε όσους ζητούν προσφυγή στη βάση του κόμματος.
Παραμένει ταμπουρωμένος στην Χαριλάου Τρικούπη και προφανώς θα κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τις εξελίξεις.
Βεβαίως άφησε αιχμές για πολλούς συντρόφους του. Τα «καρφιά» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν στο σημείο που είπε πως «υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό» με τον ίδιο να απαντά: «Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, χωρίς να ονοματίσει όμως πρόσωπα, κατά όσων βουλευτών και στελεχών δεν στήριξαν κεντρικές αποφάσεις του κόμματος.
Δέχθηκε όμως μπαράζ επιθέσεων από πολλά στελέχη που επέμειναν στις γρήγορες εκλογικές διαδικασίες. Με πρώτο τον πρώην Γραμματέα του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, να κρίνει αναγκαία «την πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης» ζητώντας τη «συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο».
Στη κοινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για πύρρειες νίκες που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε την ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης. Το πολύπειρο στέλεχος, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να του είπε πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες».
Με κριτική διάθεση εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Το μήνυμα του είχε πολλούς αποδέκτες και την ηγεσία του κόμματος. «Αν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση, και μάλιστα κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα», είπε, αναλύοντας τις προτάσεις του και ζητώντας «κάλπη αναγέννησης».
Ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν έθεσε θέμα εσωκομματικών εκλογών όπως άλλοι συνάδελφοί του ζήτησε όμως μια «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης» με στόχο «μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».
Σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο restart».
«Πυρά» προς την ηγεσία και από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ΚΚΕ του Κέντρου.
Για δύο αρνητικά δεδομένα σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. Το πρώτο η αποχή και το δεύτερο η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο ενωτικός εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου: «Να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς», δήλωσε χαρακτηριστικά.