ΣΥΡΙΖΑ: Η εβδομάδα των «μεγάλων μαχαιριών» - Τελική επίθεση Κασσελάκη στο «κόμμα Τσίπρα»

Ένα νέο εσωκομματικό μέτωπο άνοιξε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιδιώκοντας να τελειώσει μια και καλή με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, πριν από το Συνέδριο του φθινοπώρου, έτσι ώστε μετά να έχει τα ελεύθερα χέρια και να μετατρέψει ότι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωπικό κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εβδομάδα των «μεγάλων μαχαιριών» - Τελική επίθεση Κασσελάκη στο «κόμμα Τσίπρα»
5'

Πρώτοι, αλλά όχι τελευταίοι στόχοι του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούν τα στελέχη εκείνα που εξακολουθούν να έχουν ως σημείο πολιτικής αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν σκοπεύει, όμως, να σταματήσει σε αυτούς, καθώς οι όλες πληροφορίες να συγκλίνουν πως θα ακολουθήσει και άλλος γύρος εκκαθαρίσεων, αυτή τη φορά προς εκείνους που τον στήριξαν για να κερδίσει την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ο πιεσμένος Κασσελάκης

Από την ημέρα των ευρωεκλογών και μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης αισθάνεται πιεσμένος. Αντί να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και να ετοιμάζεται να επιβάλει τους όρους του στους «ηττημένους» της αναμέτρησης, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, όπως ήλπιζε ότι θα συμβεί, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Δεκάδες κορυφαία στελέχη του κόμματος βγήκαν ανοιχτά και μίλησαν για αυτό που η βάση των προοδευτικών κομμάτων θεωρεί ως το αυτονόητο. Για την ανάγκη έναρξης συζήτησης με τις άλλες δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς. Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μπορεί να μην αμφισβητείται από κάποιον ανοιχτά, γνωρίζει όμως ότι το δικό του πολιτικό μέλλον θα είναι δυσοίωνο, αν προχωρήσει η ζύμωση για τη συνεργασία όλων των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Γι αυτό και έσπευσε να δηλώσει, βιαστικά, την πρόθεση του να είναι υποψήφιος πρόεδρος για τον νέο φορέα – σε περίπτωση, πάντα, που ένα τέτοιο σενάριο υλοποιηθεί.

Ακόμα και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του. Και με αφορμή αυτό, αλλά και τις ακατανόητες -όπως τις χαρακτηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου- κινήσεις του, πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ινστιτούτου Τσίπρα, αρκετοί πιστεύουν πως το μόνο που πραγματικά επιθυμεί, είναι να «τορπιλίσει» κάθε πιθανότητα συνεργασίας της όλης Κεντροαριστεράς.

Εβδομάδα «μεγάλων μαχαιριών»

Στην πίεση που θεωρούν ότι αισθάνεται από τις εξελίξεις που τον προσπερνούν, αποδίδουν τα ίδια πρόσωπα τις επιθετικές ενέργειες που διαπράττει εναντίον στελεχών του κόμματος του. Η απόλυση των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα -που δεν ανήκουν στην ίδια εσωκομματική τάση- από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποτελούν τον πρώτο μόνο γύρο από τα όσα θα ακολουθήσουν.

Πιστεύουν ακράδαντα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προκλήσεις. Και μάλιστα, τώρα, τις ημέρες που θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από εκεί, άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι είχε «διαγράψει» τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Στέφανο Τζουμάκα, τον Νοέμβριο του 2023.

Επομένως, θεωρούν ότι είναι αρκετά πιθανό να το επαναλάβει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη πρώτης γραμμής που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, μιλούν για την εβδομάδα των «μεγάλων μαχαιριών». Στόχος του, λένε, είναι ο απόλυτος έλεγχος του κόμματος και η «αποτίναξη της “σκιάς” Τσίπρα» πάνω από την Κουμουνδούρου.

Οι διαρροές από το προεδρικό περιβάλλον, αναφέρουν πως τα στελέχη που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του, είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Το «έγκλημα» τους, δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε από τους «κατηγόρους» τους, που δεν μπορούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις.

Προφανώς και δεν θα είναι οι μοναδικοί. Όσοι δεν αποδέχονται την «απόλυτη αλήθεια του αρχηγού», θα δεχθούν επιθέσεις. Τις περιμένουν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χάρης Τσιόκας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ακόμα και βουλευτές, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Καλαματιανός και άλλοι.

«Πογκρόμ» και στους «κασσελίστας»

Από τις «εκκαθαρίσεις» του Στέφανου Κασσελάκη, δεν θα γλιτώσουν ούτε στελέχη που τον στήριξαν και τον στηρίζουν ακόμα. Προ ολίγον ημερών, ο Μάρκος Χατζησάββας, που είναι συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου επιχειρεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του- ζήτησε το «κεφάλι» της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και του άτυπου αναπληρωτής της, Γιάννη Βουλγαράκη.

Οι πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι δρομολογείται ήδη η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη, ενώ ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πως η νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα στραφεί και απέναντι σε στελέχη όπως η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς – που παρά το γεγονός ότι στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν θεωρούνται εντελώς δικοί του.

Ανοίγει θέμα οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να επιφέρει «χτυπήματα» στον προκάτοχο του. Θα ανοίξει το θέμα των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένα «προγκρόμ» απολύσεων των εργαζόμενων στο κόμμα και τα ΜΜΕ του.

«Θύματα» των διώξεων και της συρρίκνωσης της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», θα είναι όσοι δεν δίνουν «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης» προς τον νέο πρόεδρο και την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει - τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή