Μητσοτάκης: Περίπου 300 εκατ. ευρώ από την εισφορά στα διυλιστήρια σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια, τη ΝΔ, τα ελληνοτουρκικά, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τον Φρέντι Μπελέρη, τον Στέφανο Κασσελάκη και για τον Ποινικό Κώδικα
Μητσοτάκης: Περίπου 300 εκατ. ευρώ από την εισφορά στα διυλιστήρια σε συνταξιούχους και ευάλωτους
Αρχείου - Eurokinissi
6'

Μετά την είδηση για τον νέο ΦΠΑ στον καφέ, στα ταξί και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «πλέον έχουμε μια καλή εικόνα» και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης, «τα έσοδα θα κατευθυνθούν στη στήριξη των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «Δεν δημεύουμε τα έσοδα των επιχειρήσεων».

Όπως είπε, η έκτακτη συνεισφορά στα διυλιστήρια θα είναι περί τα 300 εκατ. και θα κατευθυνθούν στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, στη στήριξη των συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Για τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι είναι μια σημαντική απόφαση γιατί η κατάσταση των μέσω μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. «Πήρα μία σημαντική απόφαση για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί για να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξί και να μην υπάρξει αύξηση στα κόμιστρα» σχολίασε.

Η κατάσταση στα ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας πως τα ταξί χρειάζεται να είναι προσιτά στον μέσο πολίτη. Το ίδιο, ανέφερε, ισχύει και για το take away του καφέ. Πρόσθεσε πως είδαμε μειώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα στο ράφι.

Η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός και ανάφερε πως οι επιχειρήσεις χρειάζεται να μας βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών.

Αναφορικά με την αύξηση μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως αυτή έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια. Εκτίμησε πως ο μέσος μισθός στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει τα 1.300 ευρώ.

Αναγνωρίζεται η προσπάθεια να μπει μία τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας, είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο είπε πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να αντανακλά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια είπε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών να πάει στο γενικό λογιστήριο και να συζητήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι θα πάει».

Εκτίμησε πως «Θα είναι υποψήφια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν.

Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη

«Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτήν οραματίστηκα όταν έθεσα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα, κόντρα στις τότε δημοσκοπήσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν, περίπτωση επί των δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε πολιτικές ιδεολογικής περιχαράκωσης. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος».

Με αφορμή το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με «πρωταγωνιστή» γνωστό ποινικολόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα λέγοντας πως κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στη χώρα μας. «216 συλλήψεις έγιναν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας από την αρχή του έτους». Ανακοίνωσε πως σε λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στη δικονομία, προκειμένου να είμαστε πιο αυστηροί. Είπε επίσης πως δικαιώθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου με την επιλογή της.

Μητσοτάκης για ενδοοικογενειακή βία: «Βγάζω το καπέλο στις γυναίκες που μιλούν»

«Για πρώτη φορά οι γυναίκες μπορούν να πάνε να μιλήσουν, ενώ το panic button έχει σώσει ζωές στην κυριολεξία, καθώς γυναίκες μεταφέρονται σε ασφαλή περιβάλλοντα και γίνονται συλλήψεις των δραστών». Συμπλήρωσε πως «βγάζω το καπέλο στις γυναίκες που μιλούν».

Για τα περιστατικά bullying είπε πως τα παιδιά έχουν πια τη δυνατότητα να τα καταγγέλλουν στη σχετική πλατφόρμα.

Αναφορικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είπε, έχουμε μία συμμόρφωση. Τόνισε πως δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής. Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν φαντάζομαι να προσδοκά σε όλη του τη ζωή να είναι κάτω από το τεκμαρτό εισόδημα.

Το μήνυμα των πολιτών και ο ανασχηματισμός

Όσον αφορά στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το σκεπτικό ήταν η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Παραδέχθηκε πως «δεν πετύχαμε τον στόχο μας». Συμπλήρωσε πως «έχουμε ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε». Πρόσθεσε πως «Το μήνυμα των πολιτών ήταν "σας εμπιστευόμαστε αλλά μ' έναν αστερίσκο. Φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα". Αυτό θα κάνει ένας νέος υπουργός».

Σχετικά με τον ΑΣΕΠ και την αξιολόγηση των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια. «Αυτό πάμε να αλλάξουμε. Θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό». Πρόσθεσε πως αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι να καθυστερεί η πρόσληψη, ενώ αναφέρθηκε σε εκατοντάδες προσλήψεις σε τομείς Υγείας και Παιδείας που αναμένεται να προχωρήσουν.

«Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντί της μία αντιπολίτευση για να προβάλει μία άλλη εναλλακτική πρόταση. Αυτό δεν το έχουμε δει. Δεν έχω δει μια σοβαρή αντιπρόταση στο σχέδιο της κυβέρνησης. Εχω δει μία προσπάθεια επιστροφής στην τοξικότητα, η οποία εντέλει τιμωρήθηκε από τους πολίτες στην κάλπη των Ευρωεκλογών».

Συμπλήρωσε πως «μας ψήφισαν γιατί κομίσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο από την πλευρά της αντιπολίτευσης». «Μέχρι στιγμής έχω δει ελάχιστες προτάσεις στις οποίες να μπορούμε να κάνουμε έναν συγκερασμό».

Ελληνοτουρκικά

Για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν είμαι αφελής. Δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μια στιγμή στην άλλη. Ας κρατήσουμε όμως το ότι δεν έχουμε παραβάσεις, το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε κινητικότητα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης», ενώ τόνισε ότι «αντιδράσαμε στα όσα έγιναν στη Μονή της Χώρας».

Για τα Σκόπια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν γίνεται κάτι! Ο πρωθυπουργός της χώρας θα έχει προβλήματα». Υπογράμμισε «ασφαλώς και θα θέσω θέμα στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα κατοχύρωσε μόνο μία ονομασία».

Μητσοτάκης: Θέλω ο Φρέντι Μπελέρης να ορκιστεί στο Στρασβούργο

Για την Αλβανία και το θέμα Μπελέρη είπε ότι «αναμένουμε μία τελική απόφαση του δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ελεύθερος. Θέλω στις 16 Ιουλίου να ορκιστεί στο Στρασβούργο».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ακρίβειας τονίζοντας πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών. Σε κάποια προϊόντα όμως το λάδι, είπε πως δεν έχουμε πολλά περιθώρια να κάνουμε κάτι. Σημασία όμως έχει το πώς θα πετύχουμε γενική αποκλιμάκωση τιμών.

Ακούστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή