Ελληνοτουρκική συνεργασία «έκπληξη» για τον ΟΑΣΕ

Η πρόταση να «κατεβάσουν» από κοινού υποψηφίους στον ΟΑΣΕ προκάλεσε αντιδράσεις στην Κύπρο

Ελληνοτουρκική συνεργασία «έκπληξη» για τον ΟΑΣΕ
Αρχείου
1'

Πρόταση για κοινούς υποψηφίους στον ΟΑΣΕ «κατέβασαν» Αθήνα και Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τον ίδιο τον οργανισμό και προκαλώντας αντίδραση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι δύο χώρες πρότειναν τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ και την Ελληνίδα διπλωμάτη Μάνια Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Η εφημερίδα, αναφέρεται στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας πως παρά τα σκαμπανεβάσματα, το Αιγαίο εδώ και καιρό βιώνει μια ήρεμη περίοδο, απαλλαγμένη από εντάσεις. Ένας από τους καρπούς της νέας σελίδας στις σχέσεις ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας στην Ελλάδα τον Μάιο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ανακοίνωση ότι δεν υπήρχε σουλτανικό διάταγμα, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε η Αγγλία στην UNESCO.

Επικαλούμενο ελληνικά ΜΜΕ, το δημοσίευμα, σημειώνει πως η εν λόγω επιστολή στον ΟΑΣΕ φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη, αντίστοιχα, με τους αξιωματουχους των κεντρικών γραφείων στη Βιένη να εκπλήσσονται.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς με την εφημερίδα Φιλελεύθερος να σημειώνει: «Ενώ η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση αναστάτωσε την Κύπρο (Ελληνική Διοίκηση). «Αποκλείεται να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα