Σχέδιο Κασσελάκη για τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ – «Διακοσμητικά» όργανα και «γραφεία προέδρου»
Τα «μαχαίρια» τους για τη μεγάλη σύγκρουση ακονίζουν οι αντιμαχόμενες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με τους προεδρικούς και τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα» να προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις του, στον δρόμο για το Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του με την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που προγραμματίζεται για τις 30 Ιουνίου. Από την πλευρά της, η «εσωκομματική αντιπολίτευση» βρίσκεται με το «όπλο παρά πόδα», προετοιμάζοντας την αντίδραση της.
Ο Κασσελάκης ανοίγει τα χαρτιά του
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση του προς τους «αντιφρονούντες». Οι απολύσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα, παρότι δεν ανήκουν στην ίδια εσωκομματική πλευρά, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον.
Και από ότι φαίνεται, αποτελεί μόνο την αρχή του «σχεδίου Κασσελακή», το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πλήρως στο τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει η πλήρως αδρανοποιημένη Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θα είναι η πρώτη μετεκλογική μάζωξη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα καθίσει άπραγος, ακούγοντας την κριτική των στελεχών του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν κατώτερο των προσδοκιών.
Νέα Κεντρική Επιτροπή και «γραφεία Προέδρου»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σκοπεύει να περάσει κατευθείαν στην επίθεση, με σκοπό να αιφνιδιάσει τους επικριτές του. Με απλά λόγια, θα παρουσιάσει τις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει στη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο θέμα στο οποίο σκοπεύει να αναφερθεί, είναι η εκλογή νέων οργάνων. Θα ζητήσει την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στον συσχετισμό δύναμης που αντιστοιχεί στο σήμερα, με τους συνεργάτες του να ισχυρίζονται πως έτσι θα αντιστοιχίζεται η βάση με το στελεχιακό δυναμικό.
Τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εκλεγούν από τη βάση, με καθολική ψηφοφορία των μελών, ακόμα και με ηλεκτρονική ψηφοφορία – παρά το γεγονός ότι υπάρχει μείζον ζήτημα ταυτοπροσωπίας και μυστικότητας της ψήφου.
Στη συνέχεια, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι στη διακριτική του ευχέρεια τα ποια πρόσωπα θα επιλέξει να προτείνει για την Πολιτική Γραμματεία – την οποία σήμερα δεν ελέγχει και γι αυτό την έχει αδρανοποιήσει, εντελώς.
Όποιοι, όμως, και να εκλεγούν, ένα πράγμα θεωρείται δεδομένο. Ότι τα νέα όργανα δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα – έστω και στα χαρτιά. Ο ρόλος τους δεν θα είναι να καθοδηγούν το κόμμα προς «τα κάτω», όπως συμβαίνει ως τώρα, αλλά θα είναι περισσότερο «διακοσμητικός».
Έτσι κι αλλιώς, όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον πρόεδρο και τους συν αυτώ. Όπως, δηλαδή, συμβαίνει από την ημέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Η περιθωριοποίηση των οργάνων που σχεδιάζεται από τη νέα τάξη πραγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, θα καλυφθεί με την αναβάθμιση των προσωπικών think tanks του προέδρου. Το κόμμα, από συλλογικό υποκείμενο παραγωγής πολιτικής, θα μετατραπεί σε ένα παρακολούθημα μια τεχνοκρατικής ομάδας, η οποία ούτε θα έχει εκλεγεί, αλλά ούτε και θα ελέγχεται από κανέναν.
Τέλος, στόχος του Στέφανου Κασσελάκη, είναι η δημιουργία των λεγόμενων «γραφείων προέδρου», που θα λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η λειτουργία τους και ο ρόλος τους, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Από κομματικούς παράγοντες, πάντως, θεωρούνται προπομπός της αυτοδιάλυσης των νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων.
Εντελώς διαφορετική διάρθρωση
Πάντως, ένα δεύτερο σχέδιο που επεξεργάζονται ορισμένοι υποστηρικτές του προέδρου, εμπεριέχει μια εντελώς διαφορετική διάρθρωση του κόμματος. Επί της ουσίας, με πρόφαση την «αποκέντρωση» των αρμοδιοτήτων και της καθοδήγησης, θα προβλέπει την πλήρη κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας.
Στη θέση της, θα δημιουργηθούν 11 ή 13 περιφερειακά όργανα, ένα ανά περιφέρεια. Η «γραμμή» από την Αθήνα θα πηγαίνει κατευθείαν εκεί, χωρίς την ενδιάμεση παρεμβολή της Πολιτικής Γραμματείας – ενδεχομένως και της Κεντρικής Επιτροπής.
Βέβαια, οι οπαδοί αυτής της πρότασης θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο «σπάει» η κομματική γραφειοκρατία και δημιουργούνται μεγαλύτερες πιθανότητες κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ενώ εκτιμούν ότι δεν πηγαίνει η «γραμμή» από τα κεντρικά στην περιφέρεια, αλλά πως συντελείται το ακριβώς αντίθετο.