ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο αντιπερισπασμού Ανδρουλάκη - Γιατί η επικείμενη Κ.Ε. θα είναι φιάσκο;

Στη συζήτηση που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα δώσει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους την πολυπόθητη ημερομηνία των εκλογών
Newsbomb

Η πρόσφατη αναδιάταξη των δυνάμεων στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα δείχνει ότι ο Ανδρουλάκης χάνει τη στήριξη σημαντικών στελεχών. Οι Πέτρος Ευθυμίου, Φίλιππος Σαχινίδης και Κώστας Σκανδαλίδης κ.α. κατηγορούν τη διοίκηση για απώλεια επαφής με τη βάση του κόμματος, ανοίγοντας το δρόμο για την «άλωση» του ΠΑΣΟΚ από άλλους πολιτικούς χώρους.

Στην Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει στο τέλος του μήνα ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του ούτε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών. Θα ταλαιπωρήσει φιλοσοφικά τους αμφισβητίες και θα προσπαθήσει και να τους «εκθέσει» βάζοντας στον διάλογο διλήμματα πολιτικών συνεργασιών. Θα πάει σε σχέδιο αντιπερισπασμού όπως λένε οι γνωρίζοντες για να αλλάξει την ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα “στήσει” ένα αφήγημα αποπροσανατολιστικών ερωτημάτων γύρω από το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. «Με ποιον θα συνεργαστούμε; Θέλετε να πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ;» και διάφορα άλλα άσχετα ζητήματα με την παρούσα συγκυρία.

Την ίδια στιγμή όμως ακούγεται έντονα ότι πέρα από την “τριπλέτα” των Γερουλάνου, Δούκα, Χριστοδουλάκη ετοιμάζονται και άλλα πρόσωπα “πατήσουν το κουμπί” και μιλάμε για πρόσωπα που μέχρι τώρα κρατούσαν αμυντική και επιφυλακτική στάση.

Ο κάβος των υπογραφών

Βέβαια από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση της υποψηφιότητας υπάρχει “ο κάβος” της συλλογής υπογραφών. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει υπογραφές από το 15% των μελών της Κ.Ε ή 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος. Τα πρόσωπα που ακούγονται ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία είτε κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, είτε “κλείνουν το μάτι” σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κομβικός θεωρείται για πολλού ο ρόλος και ο λόγος του πάλαι ποτέ “στρατηγού” του Νίκου Ανδρουλάκη, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου .

«Εγώ δεν ζήτησα από κανέναν να παραιτηθεί λέω όμως ευθέως ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Κασσελάκη και πρέπει να βρεθεί ηγεσία που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη» είπε χθες στα Παραπολιτικα FM και συνέχισε στο ίδιο ύφος «Τα θέματα μιλούν μόνα τους, ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι η τρίτη θέση είναι πολιτική ήττα. Πρέπει να επιλέξουμε στο ΠΑΣΟΚ αν θα είμαστε ένα κόμμα χαμηλών προσδοκιών, θα κατεβάζουμε τον πήχη ή θα μιλούμε καθαρά και δεν θα φτάνουμε στο επίπεδο να χάνουμε από τον Κασσελάκη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει η βάση».

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με τις απειλές διαγραφών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ΚΚΕ όσο και αν το προσπαθήσουν κάποιοι, δεν μπορεί να γίνει και ούτε μπορεί να μπει στη λογική επειδή η ηγετική ομάδα λέει ότι υπάρχει εσωστρέφεια και θα πάμε στο 5%».

Ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα οριστεί η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών και ειδικά για το σενάριο που θέλει αυτές να γίνονται τον Ιούλιο απάντησε πως «όποιος θέλει να πάει τον Ιούλιο, ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει για αυτό δεν θα τον «σκοτώσει» κανένας για αυτό απλώς θα «σκοτώσει» το κόμμα. Τον Ιούλιο δεν θα έρθει πάνω από 40-50 χιλιάδες κόσμου. Η διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει εντός του 2024. Αν είναι στις διαδικασίες να πάμε 50 χιλιάδες ας το κάνει μεταξύ των φίλων του και της ομάδας του».

Κληθείς να σχολιάσει την δημοσκόπηση της GPO για το Star είπε πως «έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία μείωση των ποσοστών όχι γιατί δεν υπάρχει εσωστρέφεια γιατί εσωστρέφεια υπήρχε στο ύψιστο σημείο αλλά γιατί αναμένουν τις αποφάσεις μας. Αναμένουν να δουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα συνεχίσουμε τα ίδια άρα όλα τα επιχειρήματα της ηγεσίας με την χθεσινή δημοσκόπηση την οποία και αυτή βλέπω ότι τους αρέσει γιατί έχει πρώτο τον κ. Ανδρουλάκη σημαίνει ότι ούτε είχαμε εσωστρέφεια και καταστροφή αλλά και το 70% του κόσμου θέλει εκλογή ηγεσίας τώρα».

Τι δείχνουν τα γκάλοπ;

Υπενθυμίζεται ότι η GPO παρουσίασε την πρώτη δημοσκόπηση για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στο ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την Κεντροαριστερά, πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Ποσοστό 28,9% συγκεντρώνει η απάντηση «κανένας από αυτούς». Καταγράφει όμως και την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% λέει ναι και μάλλον ναι, ενώ το 24,1% διαφωνεί. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Σύμφωνα λοιπόν με την μέτρηση το 66,4% των πολιτών προκρίνουν την άμεση εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα έναντι του μόλις 24,1% που δεν θα ήθελαν άμεσα διαδικασίες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύμπλευση των πολιτών με τους βουλευτές και τα στελέχη που έσπευσαν τα δηλώσουν ανοιχτά την διαφωνία τους στην στρατηγική της προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα παρά το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος έρχεται πρώτος τις προτιμήσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι ισχνό καθώς μόνο το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει να τον εμπιστεύεται, ποσοστό που μικραίνει ακόμη περισσότερο μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων όπου τον κ. Ανδρουλάκη προκρίνει για την ηγεσία του Κινήματος μόλις το 20,7% των ψηφοφόρων.΄

Τα ευρήματα της GPO είναι αποκαρδιωτικά αφού το ΠΑΣΟΚ φαντάζει ανίκανο να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη, με τους ψηφοφόρους να αναμένουν να δουν αν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή ή αν θα παραμείνει στάσιμο και να είναι παγωμένοι χωρίς ακόμα να έχει γίνει σαφές αν θα προσφύγει στις κάλπες η σημερινή ηγεσία ή αν θα κρυφτεί πίσω από την Κεντρική Επιτροπή.