Μητσοτάκης: Παρατείνεται το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος στους αγρότες
Με στόχο τη μείωση των τιμών από το… χωράφι στο ράφι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε συνάντηση εργασίας με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στις πολυεθνικές και ιδιαίτερα σε εκείνες που ασχολούνται με τα φυτοφάρμακα τονίζοντας ότι: «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό πετρέλαιο στους αγρότες και ξεκαθάρισε ότι τις επιδοτήσεις θα τις λαμβάνουν μόνο όσοι τις δικαιούνται.
Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων :
«Εχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής. Να επισημάνω ότι όλα αυτά τα πέντε χρόνια έχει γίνει μια σημαντική δουλειά η οποία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και να επιταχυνθεί. Εχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος «ΓΑΙΑ», το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».
Στο θέμα των πολυεθνικών επεσήμανε: «Η ηγεσία μού υπέδειξε κάτι που δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται πως τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων… Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και από εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει με ταχύτητα , χωρίς περιττή γραφειοκρατία, χωρίς να στραγγαλίζει τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μεγάλη πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα είναι η επένδυση στην ποιότητα και στη διεθνή προστασία. Εχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους, τους νέους αλιείς. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού δύο οργανισμών, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση: Εισπράττουν επιδοτήσεις αυτοί που τις δικαιούνται. Είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι ευοίωνο» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας ανέφερε πως «είναι προφανές ότι η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα. Στις γνωστές προβληματικές καταστάσεις που καταγράφονται από το παρελθόν, έρχονται να προστεθούν νέες προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».