Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για καταφανέστατη παραβίαση από τον επικεφαλής του VMRO κάνει λόγο η Κουμουνδούρου
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών
2'

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εντολοδόχου πρωθυπουργού των Σκοπίων, κ. Μίτσκοσκι και καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί επιτέλους στις προβλεπόμενες ενέργειες. αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο VMRO ότι οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες προβαίνει, επιφέρουν και προβλεπόμενες κυρώσεις οι οποίες απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021 η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να επιχειρεί να υποβαθμίσει και αυτήν την αποτυχία της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής του, να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας από τη στιγμή που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και VMRO, τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προσπαθούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία η οποία αποτελεί σταθμό για όλους τους λαούς των Βαλκανίων, προκειμένου να προσελκύουν εθνικιστικά ακροατήρια » αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή