Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη νέα διάσπαση: «Μετωπική» με το κόμμα επιλέγει ο Κασσελάκης - Στόχος ο Τσίπρας

Να προλάβει και να μπλοκάρει τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης, που τη Δευτέρα το απόγευμα επιτέθηκε εναντίον όλων, επιδιώκοντας για ακόμα μια φορά να «αγοράσει» χρόνο για τον εαυτό του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη νέα διάσπαση: «Μετωπική» με το κόμμα επιλέγει ο Κασσελάκης - Στόχος ο Τσίπρας
4'

Η ευθεία επίθεση που πραγματοποίησε εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι έμμεσες «απειλές» προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, δείχνει πως η Κουμουνδούρου οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα διάσπαση, που όπως φαίνεται θα είναι και η τελική.

«Τορπίλη» στην Κεντροαριστερά

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστερά, ο Στέφανος Κασσέλακης έδειξε ξεκάθαρα πως αποστρέφεται το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Για την ακρίβεια, ήταν φανερό ότι θα έκανε τα πάντα για να το «τορπιλίσει». Αρχικά, επιχείρησε να το «καπελώσει», με δήθεν προτάσεις κοινοβουλευτικής δράσης προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Όταν είδε ότι δεν μπορεί να ανακόψει το «κύμα», έκανε μια προσπάθεια να το «καβαλήσει».

Και δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία αυτού του υποθετικού νέου φορέα - που μόνο σαν επιθυμία κάποιων μοιάζει, αφού προς ώρας δεν υπάρχει τίποτα το χειροπιαστό.

Και από τη στιγμή που είδε ότι δεν μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι προοδευτικοί πολίτες εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί του νέου σχήματος -αν κι εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο- αποφάσισε να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας.

«Και βλέπετε ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, μία τέτοια συζήτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει πέρυσι, όταν η ΝΔ πήρε 41%, και όχι τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%;», ανέφερε στο μακροσκελές, χθεσινό κείμενο που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα.

Κάπως έτσι, έπεσαν οι «μάσκες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να θέσει εαυτόν και όποιον τον ακολουθήσει από το κόμμα του, εκτός συζήτησης. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως δεν το κάνει για την «καρέκλα», αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες, τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προ των πυλών η νέα διάσπαση

Μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν και φούντωσαν οι διεργασίες στον προοδευτικό χώρο και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το «σήμα» πως αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση για όλες τις δυνάμεις που ανήκουν στην ευρύτερη παράταξη, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια.

Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Διονύσης Τεμπονέρας, Διονύσης Καλαματιανός, Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, έσπευσαν να συνταχθούν με τον πρώην πρωθυπουργό και τη θέληση της βάσης.

Η εκλογική αποτυχία, σε συνδυασμό με την απώλεια της πρωτοβουλίας από την πλευρά τους, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην νέα ηγεσία και την ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη. Και αυτό είναι εμφανές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και εμφανέστατο στο κείμενο που δημοσίευσε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση και απειλές προς την πλευρά εκείνων που δεν συμμορφώνονται με τις δικές του βλέψεις. «Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επί της ουσίας, ζητάει από το κόμμα να του δώσει “λευκή επιταγή” για να το διαλύσει. Μια “επιταγή” που η κοινωνία απέρριψε», είπε στο Newsbomb.gr πολύπειρο στέλεχος του κόμματος, που διατηρεί εξαιρετική επικοινωνία με συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

Μάλιστα, αν ισχύσει η πρόθεση του να βάλει «όριο» στις βουλευτικές θητείες, τότε αυτόματα θα μείνει εκτός λίστας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη. Όπως και οι Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Παύλος Πολάκης.

Φαίνεται, όμως, ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν θα έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Και αυτό διότι όλα δείχνουν πως η «Φρουρά Τσίπρα» θα σηκώσει άμεσα το «γάντι» που της πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης και θα απαντήσει στις προκλήσεις του – «πυροδοτώντας» ακόμα πιο γρήγορες εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή