Ο «ατυχής πόλεμος» Κασσελάκη κατά Τσίπρα: Η πρώτη ρωγμή στο σύστημα της Κουμουνδούρου

Οι αστήρικτες και φαιδρές κατηγορίες περί «μαύρου χρήματος» γύρισαν «μπούμερανγκ» - Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του παρέμβαση μετά τον σάλο που προκάλεσε αναγκάστηκε σε πλήρη αναδίπλωση.
Αρχείου - Eurokinissi

Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ, που έσπευσαν να πλειοδοτήσουν στον «ατυχή πόλεμο» που εξαπέλυσαν κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι αστήρικτες και φαιδρές κατηγορίες περί «μαύρου χρήματος» γύρισαν «μπούμερανγκ» εναντίον των εμπνευστών τους, καθώς ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη και οι βουλευτές που έχουν παραμείνει στην Κουμουνδούρου, έχουν ανεχθεί πολλά. Πάρα πολλά, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι εξ αυτών. Το θέμα, όμως, είναι ότι για μεγάλο διάστημα έμειναν αδρανείς, επιτρέποντας στον Στέφανο Κασσελάκη να ξεδιπλώσει σιγά-σιγά την ατζέντα του, η οποία επί της ουσίας προέβλεπε την πλήρη διάλυση του κόμματος τους – τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζαμε.

«Ατυχής Πόλεμος» εναντίον Τσίπρα

Αν και όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, αδυνατούσαν να αντιδράσουν. Και πιθανότατα δεν θα συνέβαινε και ποτέ, αν δεν μεσολαβούσαν τρία γεγονότα που αποδείχθηκαν καταλύτες των εξελίξεων.

  • Πρώτον, το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ (και το ΠΑΣΟΚ) εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει το κόμμα σε κυβερνητική τροχιά.
  • Δεύτερον, η κάκιστη εκλογική επίδοση, πυροδότησε τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία. Η συζήτηση για την παράταξη έπρεπε να ανοίξει. Και άνοιξε, με τις «ευλογίες» του Αλέξη Τσίπρα.
  • Τρίτον, η συζήτηση για την Κεντροαριστερά και η καταλυτική παρέμβαση Τσίπρα, έφεραν σε δύσκολη θέση τον Στέφανο Κασσελάκη. Έγραψε εκείνο το ανεξήγητο κείμενο στα κοινωνικά δίκτυα, επιτέθηκε με μανία στον προκάτοχο του και κάπου εκεί τα αστεία τελείωσαν.

Το ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το άλλο, απάντησαν στα «πυρά» που Κασσελάκη, ενώ ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του δεν τόλμησαν να υπερασπιστούν τα όσα είπε και τις κατηγορίες για «μαύρο χρήμα» που εξαπέλυσε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε πως «βάζει το χέρι της στη φωτιά» ότι την εποχή Τσίπρα, δεν υπήρχαν «μαύρα ταμεία» στο κόμμα. Τα ίδια και ο Πάνος Ρήγας και η Βούλα Κεχαγιά.

Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, ο πόλεμος εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε ιδιαιτέρως ατυχής για τους εμπνευστές του.

Τα «μάζεψαν»

Οι έωλες κατηγορίες, δεν μπορούσαν να πείσουν κανέναν. Αντίθετα, προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα και συσπείρωσαν το κόμμα γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του παρέμβαση μετά τον σάλο που προκάλεσε -σε ομογενειακό ραδιόφωνο- αναγκάστηκε σε πλήρη αναδίπλωση.

Επιτέθηκε για τα «μαύρα χρήματα» μόνο εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας στην άκρη τις γενικεύσεις και τα υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ανέλαβε την ηγεσία του.

«Πλεύση» μετά τη «θύελλα» που προκλήθηκε μετά την τοποθέτηση του περί ύπαρξης «μαύρου χρήματος», άλλαξε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ανασκευάζοντας -μερικώς- τα όσα είπε σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά 90,1».

Σε διάλογο που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν είπε σε κάτι ψέματα. «Εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει, αλλά δεν υπάρχουν κόμματα, πιστεύω στην Ελλάδα που να μην, κάποιος να τα ενισχύει», ανέφερε επί του επίμαχου θέματος.

Το κείμενο που τρόμαξε την «Κουμουνδούρου»

Μετά την πρόσκρουση στον «κομματικό τοίχο», ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες τα όργανα. Στις 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματείας και στις 7 του ίδιου μήνα, η Κεντρική Επιτροπή.

Όμως, καταλυτικό ρόλο στο να ληφθεί η απόφαση του προέδρου, έπαιξε κείμενο υπογραφών που συγκέντρωναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συνεδριάσεις των οργάνων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα συγκέντρωνε τεράστιο αριθμό υπογραφών, αν δεν μεσολαβούσε η ικανοποίηση του αιτήματος από την πλευρά της ηγεσίας.

Το κείμενο ζητάει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στην πορεία ανασύνθεσης της παράταξης, χαρακτηρίζει «αρνητικό» το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρεται σε «στοχοποίηση στελεχών» και στις πρόσφατες απολύσεις και ασκεί κριτική για την επιλογή της αναστολής της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής».

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και είναι ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από τα παραπάνω, το σύστημα του Στέφανου Κασσελάκη, έχει υποστεί ήδη μια σημαντική «ρωγμή». Όμως, οι «πληγές» στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ήδη πολλές και βαθιές και δύσκολα θα κλείσουν