Μητσοτάκης: «Ευελπιστώ ότι θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας»

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας για τα τρία κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Kyriakos Mitsotakis.
AP.

Μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και προσερχόμενος στη τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «ευελπιστώ ότι θα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου», προσέθεσε.

«Το άλλο σημαντικό ζήτημα που θα συζητήσουμε, είναι η στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, τα σημαντικά θέματα πολιτικής που πρέπει να απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί χαίρομαι, γιατί όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται σε αυτό το κείμενο, με μεγάλη έμφαση στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία, ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα», επεσήμανε ακόμη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα επαναφέρει την πρόταση για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. «Θα συζητήσουμε αναλυτικά τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας, όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση που έχω διατυπώσει με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασππίδας, ως ενός έργου – φάρου που θα σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευωπαική αμυντική συνεργασία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως καταγράφεται και στο προσύμφωνο που υπεγράφη επίσημα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας θα λάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η συμφωνία επήλθε έπειτα από διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και της φιλελεύθερης οικογένειας της Ανανεωτικής Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις