Μητσοτάκης: «Μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη - Συγχαρητήρια σε Φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ
Μητσοτάκης: «Μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη - Συγχαρητήρια σε Φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα»
Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP / File
3'

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θητεία 2,5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας από τους Φιλελεύθερους, θα είναι η επόμενη Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για θητεία πέντε ετών.

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας για την εκλογή τους.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας βρήκαν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμουν ο ένας εκ των δυο διαπραγματευτών για λογαριασμό της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ.
Πρόταση του Συμβουλίου προς το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η στρατηγική ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες. Τη μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της Άμυνας. Τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνουμε στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων και την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας. Κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Χ συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κάγια Κάλας και τον Αντόνιο Κόστα, αναφέροντας πως είναι «μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη» και τονίζοντας παράλληλα πως «υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί».

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν, από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία της ΕΕ και της «Στρατηγικής Ατζέντας» για την πενταετία 2024-2029.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα συνεδριάσουν σήμερα Παρασκευή (28/6), όπως ήταν αρχικά προβλεπόμενο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή