ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για το τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» - Τα «στρατόπεδα» της σύγκρουσης
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 07 Ιουλίου, στρέφονται τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κλίμα των τελευταίων ημερών προμηνύει μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη και τη «Φρουρά Τσίπρα».
Οι δύο πλευρές έχουν ήδη «ακονίσει τα μαχαίρια» τους και προετοιμάζονται για μια σκληρή σύγκρουση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια ακόμα διάσπαση.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ανοιχτή επίθεση που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης εναντίον του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, θα οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση σκληρότερη και από εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου, που οδήγησε στην έξοδο την «Ομπρέλα».
Οι «κασσελίστας»
Στην πολυαναμενόμενη σύγκρουση, ο Στέφανος Κασσελάκης ευελπιστεί ότι θα συσπειρώσει γύρω του τα στελέχη που τον στηρίζουν «τυφλά», αλλά και πρόσωπα που έχουν «αποσκιρτήσει» από το στρατόπεδο του Νίκου Παππά.
Δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σταθούν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιάννης Βουλγαράκης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Ρήγας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Σκορίνης. Επίσης, από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δίπλα του χωρίς αστερίσκους είναι ο Νίκος Καρανίκας, ο η Έφη Μιχελάκη, η Νατάσα Γκαρά, ο Μάριος Κάτσης και την Παναγιώτα Δριτσέλη.
Μαζί του είναι και οι Χαρά Καφαντάρη, Μάρκος Χατζησάββας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάκης Κοψίδης, Βαγγέλης Σκούφας Λεωνίδας Μπεχράκης, Γιάννης Μπουρνούς, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θάνος Μωραΐτης και ο γραμματέας της νεολαίας -ότι απέμεινε από αυτή- Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.
Ως άνθρωποι του προέδρου, λογίζονται και οι βουλευτές Ρένα Δούρου, Γιώτα Πούλου, Βαγγέλης Αποστολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου και φυσικά η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη.
Η «Φρουρά Τσίπρα»
Με την Όλγα Γεροβασίλη -η οποία στο πρόσφατο Συνέδριο «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν και είπε το αλήστου μνήμης «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»- σε ηγετικό ρόλο, τα στελέχη που έχουν ως σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα, θα δώσουν τη μάχη για να μην προχωρήσει η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα «μονοπρόσωπη ΕΠΕ».
Δίπλα της στέκονται ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης (που μετά από τις παραιτήσεις τους δεν είναι πλέον μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά μόνο της Κεντρικής Επιτροπής), ο «Νέστωρας» του κόμματος, Αλέκος Φλαμπουράρης, η «τριανδρία» των Κώστας Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου.
Στο πλευρό της «Φρουράς Τσίπρα» βρίσκονται και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Μπαλάφας, Σπύρος Δανέλλης, Μαρία Ρεπούση, Χρήστος Στάικος, Στέργιος Καλπάκης, Ζανέτ Τσίπρα, Γιάννης Μπουλέκος, Φωτεινή Παντιόρα, Λουκία Μαστροπέρου, Αλέξης Χριστόπουλος, Βασίλης Τσίρκας, Γιάννης Στέφος, Δημήτρης Χατζησωκράτης και σχεδόν 60 ακόμα μέλη του οργάνου -87 συνυπέγραψαν το κείμενο τους- ενώ κοντά τους θα βρεθεί σε αυτή τη «μάχη» και ο Γιώργος Τσίπρας
Από βουλευτές, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Μίλτος Ζαμπάρας, Χρήστος Γιαννούλης, ο Ανδρέας Παπαναγιωτόπουλος και η Αθηνά Λινού έχουν σταθερά στηρίξει την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και αυτή σκοπεύουν να υπερασπιστούν.
Η «τριάδα» Τεμπονέρα-Κοτσακά-Τσιόκα
Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, όπου χθες «τάραξαν» για τα καλά τα «νερά» στην Κουμουνδούρου με το κείμενο-παρέμβαση που δημοσιεύσαν και με την πρόθεση τους να παραιτηθούν από τα όργανα του κόμματος.
Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επειδή έχουν δηλώσει πως το κείμενο θα κατατεθεί στο όργανο και επειδή η παραίτηση θα πρέπει να κατατεθεί επισήμως σε αυτό, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν (ή έστω ένας εξ αυτών) και να το διαβάσουν.
Κοντά τους βρίσκονται τουλάχιστον 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής – πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία διάθεση να εμπλακούν ξανά με τον «ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη» - και ενδέχεται να μην είναι καν παρόντες στη συνεδρίαση.
Αν δεν προσέλθουν ή απλά εμφανιστούν με σκοπό να παραιτηθούν, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για το «αντικασσελακικό» στρατόπεδο.
Οι «ουδέτεροι»
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν κατά κύριο λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στηρίζουν τη συνολική προσπάθεια, χωρίς να ταυτίζονται με το στρατόπεδο Κασσελάκη.
Είναι άνθρωποι που συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον εκτιμούν βαθύτατα, ενώ έχουν ενοχληθεί σφόδρα με τη συμπεριφορά και τα λόγια του νυν προέδρου και των υποστηρικτών του. Πρόκειται για τους Χάρη Μαμουλάκη, Γιώργο Καραμέρο, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργο Ψυχογιό, Γιάννη Σαρακιώτη, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κώστα Μπάρκα.
Όλοι τους, στις εκλογικές τους περιφέρεις, έλαβαν ποσοστό άνω του πανελλαδικού μέσου όρου, εν μέσω κατάρρευσης και κανένας δεν μπορεί να τους πει ότι δεν «ίδρωσαν τη φανέλα». Έχει, όμως, και η υπομονή τα όρια της.
Η ομάδα Παππά-Φάμελλου
Ο Νίκος Παππάς, αν και έχει χάσει αρκετές δυνάμεις από το νεοπροεδρικό μπλοκ, παραμένει ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στο εσωκομματικό πεδίο, με αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, να τον στηρίζουν.
Άλλωστε, μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο, έκαναν επίδειξη δύναμης στο Συνέδριο, κερδίζοντας επί της ουσίας την πλειοψηφία των συνέδρων – που μάλλον δεν κατάλαβαν τι ακριβώς υποστήριζαν και τι τελικά ψήφισαν.
Το «ερωτηματικό» Πολάκης
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης. Δε έχει ιδιαίτερα μεγάλες δυνάμεις εντός της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά διαθέτει τρομερή επιρροή στη βάση του κόμματος – ειδικά στο τμήμα εκείνο που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη.
Αν και έχει ενοχληθεί πολλές φορές από τις επιλογές του προέδρου -όπως το άνοιγμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου- σε ορισμένα ζητήματα εξακολουθεί να μοιάζει ως «βασιλικότερος του βασιλέως». Αν αποφασίσει, εν τέλει, να συγκρουστεί με το πάλαι ποτέ πολιτικό πουλέν του, τότε θα του προκαλέσει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.