Τα μηνύματα Τσίπρα από την Κωνσταντινούπολη: «Ένας Τούρκος στο δρόμο μου είπε μην υποκυπτείς»
Την στιγμή που η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει οριακή η χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Η ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koç περιελάμβανε πληθώρα μηνυμάτων ενώ ειδικό βάρος δίνεται σε μία φράση: «Μην υποκύπτεις» στα τουρκικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας μοιράστηκε μια ανάμνηση στο τέλος της ομιλίας του, ο Τσίπρας και συγκεκριμένα είπε: «Λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε έναν κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος ήρθε κοντά μου και με εξέπληξε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ένα ρητό που λένε στην Τουρκία, μου είπε: «Μην υποκύπτεις». Θα το θυμάμαι πάντα αυτό», είπε.
Κατά τα άλλα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:
«Πριν από ένα χρόνο, έλαβα μια πολύ ευγενική επιστολή από τον πρύτανη του πανεπιστημίου σας (...) Πρέπει να ομολογήσω κάτι: Αφού αποδέχθηκα την πρόσκληση, έκανα τρεις ερωτήσεις στους αγαπητούς καθηγητές σας. Η πρώτη μου ερώτηση ήταν: Είναι η πρώτη φορά που προσκαλείτε έναν πολιτικό ως ομιλητή στην Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koç; Μου είπαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό, αλλά συμβαίνει σπάνια. Η δεύτερη ερώτησή μου: Είναι η πρώτη φορά που καλείτε ελληνόφωνο στην τελετή αποφοίτησης; Είπαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά αλλά ήταν ακόμα πιο σπάνιο. Η τρίτη μου ερώτηση: Είναι η πρώτη φορά που προσκαλείτε Έλληνα, αριστερό πολιτικό ως ομιλητή στην τελετή αποφοίτησης; Είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά! Η απάντησή μου ήταν: «Αγαπητοί μου φίλοι, είστε πολύ γενναίοι άνθρωποι!»
Μίλησε για την ζωή του και έφτασε στα χρόνια του μνημονίου και κατόπιν σχολίασε:
«Μεταξύ 2010 και 2014, ως αρχηγός του αριστερού πολιτικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, είδα ότι παντού στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, το βάρος της πληρωμής για την οικονομική κρίση δεν έπεσε στους ώμους της ισχυρής ελίτ που έπαιρνε τις αποφάσεις. που μας παρέσυρε σε αυτή την κρίση. Η κρίση επηρέασε τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Επιπλέον, το βάρος της ανθρώπινης αντιμετώπισης της πιο έντονης προσφυγικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών έπεσε στα πρώτα σημεία εισόδου, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα».
Συνεχίζοντας μίλησε για την κρίση στην Ελλάδα τόνισε:
«Αυτά τα χρόνια γεννήθηκαν οι δύο γιοι μου. Όλοι είδαμε ότι τη γενιά τους περίμενε ένα πολύ πιο δύσκολο μέλλον από το δικό μας. Ήταν καιρός για ένα νέο πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας, την προστασία των απόρων, την ενίσχυση των θεσμών μας και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτή τη φορά, δεν διαδηλώναμε απλώς ή προσπαθούσαμε να σχηματίσουμε κίνημα και κόμμα: αποκτούσαμε εξουσία.
Κερδίσαμε τις εκλογές το 2015. Ως Πρωθυπουργός, είχα πλέον την ευθύνη στη θέση εξουσίας μου να αγωνιστώ για ένα καλύτερο μέλλον. Μετά από πολύ δύσκολα χρόνια, καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα οικονομικά προγράμματα που επέβαλλαν οι πιστωτές, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας και να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία (...)
Ο Αβραάμ Λίνκολν είπε ότι ο αληθινός χαρακτήρας ενός ανθρώπου δοκιμάζεται όταν κατέχει την εξουσία. Ξέρω ότι όλοι εδώ σήμερα θα έχουν μια μέρα κάποια μορφή εξουσίας, είτε ως σπουδαίοι επιστήμονες, είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως πολιτικοί είτε ως ηγέτες στον τομέα τους. Φυσικά, το να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις πράγματα έχει τις προκλήσεις του. Φυσικά, η επίτευξη των στόχων σας στη ζωή είναι σημαντική. Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πώς χρησιμοποιείς τη δύναμη που έχεις. Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε τους άλλους; Θα έχεις το θάρρος να παραδεχτείς τις αποτυχίες σου; Θα καταφέρεις να σταθείς αλληλέγγυος με αυτούς που είναι πιο αδύναμοι από σένα; Θα πετύχεις πολλές φορές και θα αποτύχεις πολλές φορές. Θα πρέπει πάντα να σκέφτεστε πώς θα εξελιχθείτε καθώς αλλάζει ο κόσμος γύρω σας και ποιες αρχές υποστηρίζετε»
Σημείωσε πως αυτή η νέα γενιά είναι ήδη μάρτυρας της αρχής μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα.
«Από την εποχή που ήμουν μέλος του φοιτητικού κινήματος, μέχρι την εποχή που έγινα ακτιβιστής, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, και μετά ξανά ως αρχηγός κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, έχω αλλάξει πολύ. Από την εποχή που ήμουν νέος φοιτητής, έχω αλλάξει πολύ κάθε φορά, επαγγελματικά, ως πατέρας και κάνοντας οικογένεια. Ενώ έχω πολλές στιγμές για τις οποίες είμαι περήφανος, ξέρω επίσης ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία έκανα λάθη. Δεν θα μπορούσα να έχω επιτυχία. Απογοήτευσα άλλους. Δεν μπόρεσα να πετύχω όλα αυτά που υποσχέθηκα.
Αυτές οι εμπειρίες με έχουν κάνει πιο αποφασισμένο να είμαι ανοιχτός στη βελτίωση, ενώ με ενθάρρυνε επίσης πιο έντονα να αγωνιστώ μαζί με άλλους για να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον, γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες. Ειδικά αυτές τις μέρες που αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αγωνιστούμε μαζί για μια καλύτερη ζωή στους γείτονές μας, στις χώρες μας, στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή»
Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Ζήτησε να αγωνιστούμε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για μια πιο προοδευτική Ευρώπη.
«Πριν από λίγες εβδομάδες ίδρυσα ένα νέο ινστιτούτο στην Ελλάδα και πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας διεθνές συνέδριο ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο στόχος μας; Να δημιουργήσουμε προοδευτικές πολιτικές για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, να τονίσουμε ότι είναι καιρός για προοδευτικές αλλαγές και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να προσπερνάμε ζητήματα ζωτικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον με προσωρινές λύσεις»