Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ: Όλο το παρασκήνιο των αποφάσεων για εκλογές τον Οκτώβριο

Τελικά ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι για την διεξαγωγή εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, άφησε όμως αιχμές για συμφέροντα που επιθυμούν την πολιτική του εξόντωση χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει. 

Εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτωβρίου εξήγγειλε στην ΚΕ του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν θα γίνω όμηρος εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, θα δώσουμε σωστές και καθαρές λύσεις». Δεν προανήγγειλε συνδιάσκεψη, αλλά νέα «Κεντρική Επιτροπή που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες καθώς και τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων».

Ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση με αιχμές για οικονομικά συμφέροντα και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε «πασαρέλα», η εκλογή αρχηγού.

Απαντώντας σε σενάρια που όπως είπε απεργάζονται «στο τρίγωνο των Αθηνών», ξέκοψε κάθε συζήτηση για συγκόλληση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

«Κόμμα παρέλαβα από τη Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα για την πολιτική τους επιβίωση θα χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά την παράταξη».

Άφησε μάλιστα και αιχμές για ΜΜΕ, λέγοντας ότι «επί 4 μήνες προεκλογικά μας έριξαν "μαύρο" και τώρα πρωτοστατούν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ».

Να τονιστεί πως πριν την έναρξη υπήρξαν διαβουλεύσεις και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, για τη σύνθεση του προεδρείου. Η πλευρά Δούκα εξέφρασε ενστάσεις και τελικώς βρέθηκε ενδιάμεση λύση βάζοντας στο προεδρείο και στέλεχος από την πλευρά Δούκα και ανδρουλακικό από την ΕΔΕΚΑΠ.

Παραδέχθηκε τα λάθη του χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εξηγήσει γιατί επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να γίνει ισχυρή δύναμη αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος γενικά και αόριστα στα συμφέροντα που δήθεν πολεμούν το ΠΑΣΟΚ και των ίδιο είπε χαρακτηριστικά: «Κυκλοφορούν και σενάρια σε γνωστά τραπέζια… Σενάρια περί ρευστοποίησης ΠΑΣΟΚ και ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογα με αυτά που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ στρατηγικό σύμμαχο της ΝΔ πριν μερικά χρόνια. Σας έχω νέα, στους σκηνοθέτες αυτού του παρασκηνίου… Από την αείμνηστη Γεννηματά ένα κόμμα που μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε ακόμη σε έντονο ύφος.

Στο ξενοδοχείο Κάραβελ συγκεντρώθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι μέλη της κεντρικής επιτροπής. Πρόκειται για καταστατική πρόβλεψη που αναφέρει ότι μπορούν να συμμετάσχουν Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών καθώς και εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων, των παραγωγικών τάξεων, της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων.

Ωστόσο οι αμφισβητίες Ανδρουλάκη μιλάνε για «κλακαδόρους» με στόχο την επίδειξη δύναμης, οι οποίοι χειροκροτούσαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με το κλίμα να μυρίζει... μπαρούτι στη συνεδρίαση. Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Δούκας κατέθεσε την υποψηφιότητά του αποφεύγοντας να αφήσει αιχμές για εσωκομματικά ζητήματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε δεν αναζητούμε κάποιον Μεσσία αλλά έναν άνθρωπο να μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και όχι το ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι ο βασικός εχθρός είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Συντεταγμένα, ενωμένοι, πρέπει να δώσουμε τη μάχη επανεκκίνησης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές».Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες όλων των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Γερουλάνος, αναφέρθηκε σε "τρίπτυχο ευθύνης": Σχέδιο για την Κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία και ενότητα με προοπτική.

Οι υποψηφιότητες τυπικά θα παρουσιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ανδρουλάκης τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία της εσωκομματικής διαδικασίας, σε ειδική κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει για αυτό τον σκοπό.

Σχετικές ειδήσεις