«Αδυσώπητο σφυροκόπημα» Σαμαρά κατά Μητσοτάκη, αιχμηρός κι ο Καραμανλής για τα εθνικά
Πληθώρα μηνυμάτων για τα εθνικά θέματα αλλά και για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας έστειλαν απόψε οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς.
Εν μέσω χειροκροτημάτων ολοκληρώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή» από τις εκδόσεις Λιβάνη, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Το παρών έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης, οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, Θάνος Πλεύρης, Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Πλακιωτάκης και οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη η Αφροδίτη Λατινοπούλου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και πλήθος κόσμου.
Αρχικά το λόγο έλαβε ο καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υπουργός κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή. «Αποδίδει η στρατηγική μας για την Τουρκία; Κερδίζει η χώρα; Αν ήταν αποτελεσματική θα έπρεπε η Τουρκία να έχει παραιτηθεί από τα σχέδιά της, αλλά αντιθέτως εκμεταλλεύεται τη δική μας αδράνεια», είπε και πρόσθεσε: «Με τους εναγκαλισμούς θα υποκύψει ο Ερντογάν; Περιμένουμε από το διεθνές δίκαιο εν είδει Αη Βασίλη να μας λύσει τα προβλήματα;».
Στη συνέχεια ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης είπε για την κυβέρνηση Καραμανλή ότι επιχειρήθηκε συστηματική αποσταθεροποίηση κι ότι καμία κυβέρνηση δεν υπονομεύθηκε τόσο ακραία.
«Τι ενώνει όλους εμάς που είμαστε εδώ; Υπουργούς, βουλευτές, και του ΠΑΣΟΚ, τους Μητροπολίτες, τους μοναχούς… Πρόκειται για τα πρόσωπα ή για την αντίληψή μας για την πατρίδα. Μην ψάξει κανείς για εσωστρεφή μηνύματα στη σημερινή παρουσίαση, αλλά για εθνικά. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι η ματιά μας για την πατρίδα», είπε ο συγγραφέας Μανώλης Κοττάκης και πρόσθεσε «να κρατήσουμε το κερί του Ελληνισμού αναμμένο. Θα έρθει η στιγμή που θα λαμπρύνει ξανά τη χώρα».
Αντώνης Σαμαράς: Οι καπεταναίοι βρίσκονται ενώπιον της ανταρσίας των πληρωμάτων τους
Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο Αντώνης Σαμαράς. «Οι πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη έχουν ασυνήθιστα ιδιαίτερη σημασία. Η χαμηλή συμμετοχή των Ευρωπαίων στην κάλπη, σε μια ώρα πολεμικής συγκυρίας, δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι. Οι καπεταναίοι της βρίσκονται ενώπιον της ανταρσίας των πληρωμάτων τους», είπε και έφερε παράδειγμα τα χθεσινά αποτελέσματα στη Γαλλία.
«Οι λαοί επιλέγουν με εθνικά κριτήρια», ανέφερε. «Η έκβαση της αναμέτρησης Ρωσίας-Δύσης δεν θα καθορίσει το μέλλον τους», πιστεύουν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.
«Αποδοκιμάστηκε η woke Ευρώπη, η Ευρώπη της λαθρομετανάστευσης, της προσπάθειας αποπνευματικοποιησης και αποχριστιανοποίησης και ισλαμοποίησης της», είπε και πρόσθεσε πως για αυτό φάνηκε η στροφή προς τα δεξιά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δημογραφικό πρόβλημα. «Δεν είναι λύση να φέρνουμε μετανάστες να τους βάζουμε να κάνουν παιδιά. Είναι εργαλειοποίηση», τόνισε.
Για την ευρωπαϊκή οικονομία υποστήριξε ότι ο «σήμερα Βορράς και Νότος δεν παράγουν σχεδόν τίποτα, εισάγουν». «Όχι σε ένα διευθυντήριο ξεκομμένο από τη λαϊκή βούληση. Αλλιώς η Ευρώπη θα υπογράψει μόνη της το τέλος της», είπε ακόμη.
Σαμαράς για Μητσοτάκη: «Ας καταλάβει ότι κάνει λάθος, αναρωτιέμαι ποιους ακούει»
Ευθεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντάς του ότι κάνει λάθος και αναρωτώμενος ποιους ακούει.
«Αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση δύο πρώην πρωθυπουργοί».
Για τις ευρωεκλογές είπε: «Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα και τα αποδοκίμασαν ηχηρά. Σαν λευκή απεργία των πολιτών».
Μίλησε για υποχώρηση της πολιτικής προς όφελος του Τiktok, και αναφέρθηκε στο τέλος
"Επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στις ιδέες , επιστροφή στις αρχές" διεμήνυσε και έκανε λόγο για το χειρότερο αποτέλεσμα της σύγχρονης ιστορίας της παράταξης.
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ "Δελφινάριο", κι είπε ότι «το 41% της ΝΔ ήταν αποτέλεσμα και του φόβου μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Οι ιδέες δίνουν προοπτική. Το δήθεν τέλος των ιδεών έχει διαψευστεί από την ιστορία», σχολίασε.
Σκληρή γλώσσα για την εικόνα της ΝΔ
«Άλλο η διεύρυνση, άλλο μετάλλαξη. Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές αλλά όχι αφύλακτες. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μία κεντροδεξιά παράταξη χωρίς δεξιά και κέντρο – «φάντασμα»;» και έκανε λόγο για την μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ των τελευταίων εποχών.
«Αναζητούν τους Ανεμόμυλους του Κέντρου» , είπε ακόμη. Ειρωνεύτηκε τους «πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς» της κυβέρνησης.
Για το δημογραφικό είπε: «Δεν είναι δυνατόν να επιχορηγείται με 8.000 ευρώ η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2000 ευρώ τα παιδιά».
Κόλαφος για τα εθνικά
«Τρώμε την μια ταπείνωση μετά την άλλη, από Αλβανούς, Σκοπιανούς, Τούρκους», τόνισε για τα εθνικά.
Για την υπόθεση Μπελέρη είπε ότι είναι «απόλυτη εικόνα αδυναμίας».
«Γνωρίζω πολύ καλά τι είναι άσκηση πιέσεων από φίλους, είναι συνήθως για το δικό τους συμφέρον», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε τους «σύγχρονους Κίσσινγκερ» και τόνισε: «Παραμένουμε κομιλφό στα εθνικά μήπως μας κακολογήσει κανένας». Ζήτησε δε απεμπλοκή από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Για τη Θράκη είπε: «Με λένε ακραίο, όταν απέλασε τον Τούρκο πρόξενο ήμουν ακραίος; Ή είναι ακραίο ότι σήμερα το προξενείο και οι ψευτομουφτήδες αλωνίζουν και συμμετέχουν από τουρκικό κόμμα»
«Δεν είμαστε συμβιβασμένο πλήθος, είμαστε πατριώτες», κραύγασε.
«Τις θέσεις μου δεν τις διαπραγματεύτηκα και δεν θα τις διαπραγματευτώ για κάποιο αξίωμα. ‘Ημουν ,είμαι και θα είμαι παρών», κατέληξε.
Πήρε τη σκυτάλη ο Κώστας Καραμανλής
Ανεβαίνοντας με τη σειρά του στο βήμα ο Κώστας Καραμανλής είπε με χιούμορ: Τι να πω εγώ άλλο τώρα
Αρχικά μιλώντας για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είπε: «Η Ευρώπη στην οποία πιστέψαμε και για την οποία αγωνιστήκαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση». Κατηγόρησε την Ευρώπη για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης.
Έκανε λόγο για απαξίωση όσων σέβονται τις ρίζες τους, την πίστη τους την εθνική τους υπερηφάνεια. Μίλησε για κίνδυνο ανάφλεξης στα εθνικά Βαλκάνια.
«Να σταλεί καθαρό μήνυμα στην Αλβανία και στα Σκόπια», ζήτησε και είπε πως η Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε σε στρεβλή παγκοσμιοποίηση και σε πολυπολιτισμικότητα που προσβάλει τις βαθιές εθνικές ρίζες.
«Είναι ώρα επείγοντος συναγερμού», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
«Αντί το σοκ να τους αφυπνίσει η προτεραιότητά τους είναι μην τυχόν και δεν μπορούν να επιβάλλουν τις προκαθορισμένες αποφάσεις τους. Ιδιαίτερα επιμένοντας σε πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την κρίση», σημείωσε.
«Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς και καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις προτεραιότητες», είπε δεικτικά για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις κατηγόρησε για αλαζονεία, δογματικές αγκυλώσεις και περιφρόνηση για τους πολλούς. «Όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες η ρήξη είναι αναπόφευκτη», τόνισε.
Για την Τουρκία είπε:
«Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας η επιχείρηση διερεύνησης της ατζέντα ςη ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες δεν μπορεί να το βλέπουν αυτό. Η Τουρκία ευθέως απειλεί και την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναθεωρητικό σχέδιο, αποδεικνύεται από την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια».
Χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύσταση συνυποσχετικού για την Χάγη και είπε ακόμη πως «Βήμα βήμα δημιουργείται προηγούμενο».
Για αυτό όπως τόνισε χρειάζονται «καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία».
Αναλυτικότερα αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ.Καραμανλής είπε ότι οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας, η συστηματική επιχείρηση εκ μέρους της διεύρυνσης της ατζέντας, η ευθεία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένες και απροκάλυπτες.
"Μόνο εθελοτυφλούντες μπορούν να το αμφισβητούν. Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια. Ότι δηλαδή η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ηγεμονισμός που συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται από την στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία της στην Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Βόρεια Αφρική αλλά και χώρες των Βαλκανίων" είπε.
Εκτίμησε ότι καμμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εξήγησε:
"Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό".
Ο πρώην πρωθυπουργός τέλος, είπε ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, "καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας".
Οι αφίξεις
Εν μέσω χειροκροτημάτων έφτασαν στο Πολεμικό Μουσείο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.