Όλες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ: Σε ποιες δεξαμενές ποντάρουν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Φαβορί, αουτσάιντερ αλλά και μπαλαντέρ υποψήφιοι που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους ξεκινούν ο καθένας από διαφορετικές αφετηρίες  
Όλες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ: Σε ποιες δεξαμενές ποντάρουν οι υποψήφιοι αρχηγοί
4'

Ξεκινώντας από τον σημερινό πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι έχει ήδη ένα κόμμα και έναν μηχανισμό στα χέρια του, τον οποίο παρέλαβε ως γραμματέας από την εποχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά η δυναμική του έχει ξεθωριάσει…

Το μοναδικό του όπλο λόγω εντοπιότητας είναι η Κρήτη όπου το ΠΑΣΟΚ βγήκε δεύτερο κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Τις τελευταίες ώρες έχει ανεβάσει τους τόνους κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε χθες στο Mega: «Θεωρώ ότι ήταν ασύμμετρη η αντίδραση κάποιον στελεχών σε σχέση με το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως με αυτές τις πρωτοβουλίες «πήραν τον προβολέα από τη ΝΔ που είναι ο μεγάλος ασθενής μετά τις ευρωεκλογές και τον έφεραν στο ΠαΣοΚ. Εγώ όφειλα ως πρόεδρος άμεσα να αντιμετωπίσω το θέμα, με καθαρές λύσεις. Δεν μπορεί να μας ανοίγεται μια νέα εποχή και αντί να έχουμε έναν στρατηγικό ισχυρό ρόλο αντιπολιτευτικό εμείς να έχουμε μια άγονη εσωστρέφεια που έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Για αυτό στην Κεντρική Επιτροπή εισηγήθηκα τον Οκτώβριο να κάνουμε εκλογές για να κλείσει αυτή η υπόθεση με ενότητα και προοπτική». Σε μια προσπάθεια να υπερασπίσει τη θητεία του είπε «Τι είναι σήμερα το ΠαΣοΚ; Όταν το ανέλαβα ήταν στο 8% σήμερα είναι στο 13% και έχει ρυθμίσει τα χρέη του. Βήμα βήμα το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει πίστα. Με εμένα το ΠαΣοΚ πήγε σε άλλη πίστα».

Ο Χάρης Δούκας κινείται πιο μεθοδικά και επιδιώκει να δείχνει πιο άνετος υπογραμμίζοντας έτσι ότι είναι το φαβορί. Ο κ. Δούκας παίζει με τον αέρα του ανθρώπου που νίκησε τον Κώστα Μπακογιάννη και του στελέχους που κατάφερε να ενώσει τις ψήφους της κεντροαριστεράς. “Δεν χρειαζόμαστε έναν νέο Μεσσία, ένα νέο πρόσωπο, έναν νέο ηγέτη, αλλά μία ηγεσία συλλογική, συμμετοχική, που θα ενώνει, θα εμπνέει και θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε το κόμμα να μη γίνει ένα κόμμα στελεχών, αλλά ένα κόμμα μελών. Και να έχει το ΠΑΣΟΚ το Κ, το κίνημα, στην «καρδιά» του. Δεν είμαστε κίνημα νομίζω πια. Θέλουμε να πείσουμε τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει την χώρα και νομίζω ότι έχουμε δυνατότητα να το κάνουμε άμεσα” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στο Newsbomb.gr και στην Όλγα Τρέμη. Εξαπέλυσε και αιχμές κατά Ανδρουλάκη λέγοντας: “Όποιος μιλάει για συμφέροντα πρέπει να τα κατονομάζει με τα ονοματεπώνυμά τους, γιατί διαφορετικά πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα. Γιατί όταν λέμε γενικότητες για συμφέροντα και συγκρούσεις και δεν κατονομάζουμε, ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική”.

Παρά τη μικρή πολιτική του διαδρομή εμφανίζει τα ακόλουθα στρατηγικά του πλεονεκτήματα:

Είναι το πρώτο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να κερδίσει σε κάλπη υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 15 χρόνια. Ο κ. Δούκας έχει στοχοποιήσει ως αντίπαλό του όχι τον Ανδρουλάκη, αλλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικά τη ΝΔ. Ο Χάρης Δούκας βασίζεται όχι μόνο σε βουλευτές (νυν και πρώην) αλλά και σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν ήδη σταθεί δίπλα του, ενώ αναμένεται να έχει στήριξη και από απογοητευμένους (μετακινούμενους) Πασοκοσυριζαίους… οι οποίοι έτσι κι αλλιώς τον στήριξαν στις δημοτικές εκλογές.

Που ποντάρουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι;

Ο Παύλος Γερουλάνος ποντάρει στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην στήριξη μιας μικρής μερίδας Παπανδρεϊκών, αφού η οικογένεια είναι αμφίβολο αν θα τον στηρίξει. Οι σχέσεις του με τους Παπανδρέου έχει διαρραγεί εδώ και πολλά χρόνια αν και κρατάει επαφές με το Νίκο Παπανδρέου τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Μιχάλης Κατρίνης που έχει καλό αποτύπωμα στο κομματικό σύμπαν, διαμορφώνει τώρα την ομάδα των συνεργατών του και ετοιμάζεται να οργώσει όλη τη χώρα.

Η Μιλένα Αποστολάκη φέρεται να έχει ως βασική της δεξαμενή τους λεγόμενους «Σημιτικούς», αν έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ και αν δεν στηρίξουν κάποιοι από αυτούς την Άννα Διαμαντοπούλου σε περίπτωση που η τελευταία αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ποντάρει και σε δεξιόστροφους Πασόκους αφού έχει καλή διείσδυση στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Τελευταία γυναίκα της παρέας η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφια, πατώντας στην Δυτική Αθήνα όπου εκλέγεται, με στόχο να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να έχει μια ακόμα πιο ισχυρή παρουσία στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή