Χαμηλοί τόνοι από Κασσελάκη - Σκληρή κριτική από τη «Φρουρά Τσίπρα» που καταψήφισε την εισήγηση

«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Χρειάζεται Ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα», φέρεται να είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

Εντελώς αντιφατικά είναι τα μηνύματα και οι πληροφορίες για τα όσα ειπώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε γόνιμο και παραγωγικό κλίμα και όχι με εντάσεις, κάνουν λόγο πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ήπια στις τοποθετήσεις τους.

Ως προς τις πληροφορίες ότι τα επτά μέλη της «Φρουράς Τσίπρα», που συμμετέχουν στο όργανο ότι καταψήφισαν την εισήγηση, οι ίδιες πήγες διευκρίνισαν ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία. Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας δήλωσαν προφορικά πως διαφωνούν σε αρκετά σημεία με το εισαγωγικό κείμενο που παρουσίασε η Ράνια Σβίγκου, δεν θέλω να δώσω τη θετική μου ψήφο για το κείμενο.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα», δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ελένα Συμεωνίδου, επιμένουν ότι και ψηφοφορία έγινε και πως καταψήφισαν την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, για τη συνεδρίαση ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Επισημαίνουν, μάλιστα ότι άσκησαν σκληρή κριτική για όλα τα ζητήματα - αλλά μέσα σε πολιτικό και πολιτισμένο κλίμα, χωρίς ακρότητες.

Τα βασικά σημεία της διαφωνία των επτά -σύμφωνα πάντα με τις κομματικές πηγές- ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα, για το οποίο σημείωσαν ότι ήταν κατώτερο των προσδοκιών που είχε καλλιεργηθεί από την ηγεσία, ο τρόπος με τον οποίο μπήκε το «λουκέτο» στην «Αυγή», αλλά και οι αναρτήσεις του προέδρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πυροδότησαν τον νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, κάλεσε τα στελέχη που διαφωνούν με την εισήγηση να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους ως το βράδυ. Έτσι κι αλλιώς, θα υπάρξουν και νέες συνεδριάσεις της Πολιτική Γραμματεία την επόμενη εβδομάδα και στα τέλη Ιουλίου για τα οργανωτικά.

Ο κατευναστικός Κασσελάκης

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες από τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, κάνουν λόγο για μια ενωτική και προωθητική εισήγηση του προέδρου.

«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Χρειάζεται Ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα», φέρεται να είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «Είμαι στη διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι», ενώ επέμεινε στον οδικό χάρτη της συνεργασίας για την κεντροαριστερά, όπως την είχε παρουσιάσει πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Μπορούμε να βρούμε τρόπο για σε κοινοβουλευτική συνεργασία με άλλα κόμματα -κυρίως με το ΠΑΣΟΚ- για να δούμε πως μπορούμε να υπάρξουν κοινές δράσεις».

Στο κλείσιμο, επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός. «Ήταν μια παραγωγική και ευγενική συνεδριάση. Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα, γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ωστόσο, τα στελέχη που διαφωνούν μαζί του παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικά με τα όσα άκουσαν, καθώς θεωρούν ότι μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, μπορεί και να αλλάξει στάση και να περάσει ξανά στη γραμμή της σύγκρουσης.

Τέλος, υπήρξε και ενδελεχής ενημέρωση από τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για τα οικονομικά (έξοδα, μισθοδοσία, ΜΜΕ, χρέη προς προμηθευτές) του κόμματος, τα οποίας θα συζητηθούν αναλυτικά στην ΚΕ.

Συνέδριο το φθινόπωρο

Στη συζήτηση δεν μπήκαν τα οργανωτικά ζητήματα του καταστατικού Συνεδρίου που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. «Ακόμα και τέλη Σεπτεμβρίου», όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή για τις επικείμενες καταστατικές αλλαγές, στις οποίες θα συμμετέχουν και αρκετά στελέχη της «Φρουράς Τσίπρας»

Τρύφωνα Αλεξιάδης
Θεοδώρα Τζάκρη
Τάκης Κορμάς
Ρένα Δούρου
Νίκος Σκορίνης
Μαρία Κουβέλη
Βουλγαράκης
Καλαματιανός
Γιώτα Πούλου
Μαρία Ρεπούση
Διονύσης Καλαματιανός
Κώστας Ζαχαριάδης
Μαρία Κούβελα
Παναγιώτης Ρήγας
Σουρλελέ
Λίλα Παναγιώτης Παναγιώτου
Νίνα Κασιμάτη
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Θοδωρής Γκοτσόπουλος
Χαρά Καφαντάρη
Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος
Γιάννης Μπουρνούς