ΣΥΡΙΖΑ: Η «πρώτη πράξη» δείχνει σύγκρουση – Η «υποχώρηση Κασσελάκη, η «επίθεση» της «Φρουράς Τσίπρα»
Τι είπε ο Πολάκης και όλο το παρασκήνιο
Ως μια «πρόγευση» από τα όσα θα ακολουθήσουν, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, περιγράφουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη, στην Πολιτικής Γραμματεία.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι το πως θα αντιδράσει ο Στέφανος Κασσελάκης στη σφοδρή, αν και βαθύτατα πολιτική κριτική που δέχθηκε, καθώς το Σάββατο, θα βρεθεί σε ένα «γήπεδο» που θα το αισθάνεται «έδρα» του, με αρκετούς να εκτιμούν ότι θα περάσει στην αντεπίθεση.
Οι «7» ανοίγουν τον δρόμο για τους «87»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι πληροφορίες από τον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου, όπου πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συζήτηση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έβγαιναν με το «σταγονόμετρο» - δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.
Ωστόσο, τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα» Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ελένα Συμεωνίδου, καταψήφισαν την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, για τη συνεδρίαση ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.
Στην πραγματικότητα, έπραξαν το αυτονόητο. Και γιατί διαφωνούσαν με το κείμενο επί της ουσίας, αλλά και γιατί έπρεπε να δείξουν με καθαρό και πολιτικό τρόπο τη διαφωνία τους, η οποία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της πολιτικής Κασσελάκη.
Αν και όλοι οι παραπάνω άσκησαν εφ’ όλης της ύλης κριτική στον πρόεδρο τους, έχουν σημασία ορισμένα από τα σημεία στα οποία εστίασε ο καθένας τους.
Η Όλγα Γεροβασίλη, φρόντισε να του υπενθυμίσει μια μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια, την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ξεχνάει συχνά. Ότι και εκείνοι είναι εκλεγμένοι από τη βάση.
«Στέφανε, δεν είσαι ο μόνος “αδιαμεσολάβητος” εδώ μέσα. Κκαι εμείς έχουμε εκλεγεί ως μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και ως βουλευτές, απευθείας από τη βάση και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Πρέπει να συνεδριάζουν τα όργανα και να μας ακούς. Εμείς θέλουμε να λέμε τις θέσεις μας στα όργανα. Αν αυτά δεν μαζεύονται, θα τα λέμε στα κανάλια», είπε η «Σιδηρά Κυρία» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επέστρεψε τα «πυρά» για τα στελέχη «καριερίστες» που είχε αναφέρει ο πρόεδρος. «Η πολιτική δεν είναι καριέρες, αλλά υπηρετούμε τη δημοκρατία και κοινωνία. Δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες», είπε η βουλευτής Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, έθεσε ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ότι από τη στιγμή που το κόμμα θέλει να μετατραπεί σε «ψηφιακό», τότε θα πρέπει να μην είναι ταξικό.
Δηλαδή, να φροντίσει ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση ψηφιακά τα στελέχη που δεν μπορούν να δώσουν τα 200 ευρώ που απαιτούνται για να έρθουν στην Αθήνα. Η πρόταση της δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.
Ο Κώστας Ζαχαριάδη αναφέρθηκε στην επίθεση Κασσελάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, έχει πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να ανακληθεί».
Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να λέγονται τερατολογίες για «μαύρα ταμεία» και επανέλαβε την πρόταση του για κατάθεση πρότασης νόμου για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομάτων.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εστίασε στην ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, ζητώντας να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής, χωρίς φυσικά να αυτοδιαλυθεί.
Επίσης, όλοι τους θεώρησαν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης κατώτερο των προσδοκιών, αναφέρθηκαν στις «εμπρηστικές» αναρτήσεις Κασσελάκη για «μαύρα ταμεία» και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, στις εκδικητικές απολύσεις στελεχών, στις επιθέσεις που δέχονται οι διαφωνούντες από τα φιλικά προς τον πρόεδρο διαδικτυακά τρολς (τα οποία χαρακτήρισαν «χούλιγκανς του διαδικτύου), αλλά και στην απουσία συλλογικότητας.
Το μήνυμα τους ήταν σαφές. Η ενότητα κερδίζεται στην πράξη, όχι με λόγια.
Κριτική και από τους «κασσελίστας»
Και αν η σκληρή επίθεση της «Φρουράς Τσίπρα» ήταν αναμενόμενη, εκείνο που μάλλον δεν περίμενε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η -σαφώς πιο ήπια- κριτική των στελεχών που των στηρίζουν.
Ο Νίκος Παππάς φέρεται να ζήτησε τολμηρές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της προοδευτικής παράταξης, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα περί «μαύρων ταμείων» ενώ σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μην συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος.
Όσο για τον Παύλο Πολάκη; Ο χανιώτης βουλευτής είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι στοίχισε στο κόμμα η ιστορία με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η υπερέκθεση της προσωπικής ζωής του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι εκείνος είχε δίκιο στην αναφορά που είχε κάνει για το τι συμβαίνει στην επαρχία με το επίμαχο νομοσχέδιο και πως το καταψήφισε γιατί θεωρούσε λάθος την προσέγγιση.
Αναμένοντας την αντίδραση Κασσελάκη
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το παρελθόν, έχουν αναφέρει ότι ο πρόεδρος τους δεν ανέχεται την κριτική. Χθες, επί έξι και πλέον ώρες, δέχθηκε ένα κανονικό -αλλά πολιτισμένο- «σφυροκόπημα». Και όχι μόνο δεν έφυγε, όπως συνήθιζε να πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αλλά αποδέχθηκε και πολλά από τα όσα άκουσε.
Δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στον Αλέξη Τσίπρα και έδειξε διατεθειμένος να προχωρήσει για πρώτη φορά σε συνθέσεις απόψεων – κάτι που ξάφνιασε ακόμα και τα στελέχη που τον στηρίζουν,
Το ερώτημα είναι αν το μήνυμα ενότητας που θέλησε να στείλει, θα το διατηρήσει και στην Κεντρική Επιτροπή. Διότι κεί θα βρεθεί σε ένα «γήπεδο» που θα το αισθάνεται «έδρα» του, με αρκετούς να εκτιμούν ότι θα περάσει στην αντεπίθεση και θα επιδιώξει τη σύγκρουση.