Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ: Το «κυνήγι» των 5.000 υπογραφών

Με τα μούτρα έχουν πέσει τα επιτελεία των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για να συγκεντρώσουν ο καθένας τον μαγικό αριθμό των 5.000 υπογραφών 
Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ: Το «κυνήγι» των 5.000 υπογραφών
5'

Με δεδομένο ότι η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή, τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών (6/10), είναι ευνόητο ότι το κάδρο των υποψηφίων θα παραμείνει ανοιχτό. Οι υποψήφιοι όμως μέχρι να φτάσουν στην κάλπη έχουν να περάσουν τον κάβο του καταστατικού και τις προϋποθέσεις που θέτει για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Καταστατικού: Ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών του κόμματος (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).

Τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.

Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος/η πρώτη σε ψήφους.

Στο μεταξύ τα επιτελεία των υποψηφίων αρχίζουν και οργανώνονται ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εξορμήσεις στη Περιφέρεια, ενώ έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα και οι συναντήσεις για την συλλογή των πολυπόθητων υπογραφών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προς το παρόν κινείται περισσότερο θεσμικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να βάλλει κατά όσων βάζουν «το προσωπικό καλό πάνω από το συλλογικό καλό», όπως και σε όσους μετατρέπουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «την αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

«Φύγε εσύ, να έρθω εγώ. Γιατί εγώ θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς όμως να έχει κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένα άλλο σχέδιο, μια διαφορετική στρατηγική πρόταση, μία διαφορετική πολιτική εισήγηση από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παράταξή μας», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, η αναφορά που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν αυτή στα «σενάρια για ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ και την ενοποίησή του με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε πρώτος τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ροή. Ο ίδιος επιμένει στην προγραμματική του πρόταση «Αναγέννηση» ένα σχέδιο που δουλεύει εδώ και χρόνια και αφορά την αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Την ίδια στιγμή στελέχη από τη παλιά φρουρά αρχίζουν και μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε τις επτά, μέχρι στιγμής, υποψηφιότητες καθώς και τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη περί «πασαρέλας προσωπικών φιλοδοξιών» χαρακτηρίζοντας την ως «ατυχή» προσθέτοντας «Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις, όπως το εννοεί ο ίδιος». Συμπλήρωσε με νόημα ότι «το κόμμα πρέπει να ανασυνταχθεί για να μπορέσει να επικοινωνήσει ξανά με τη βάση» ενώ για τη λειτουργία των οργάνων σχολίασε ότι «δεν ήταν στην καλύτερη τους στιγμή». Ερωτηθείς για τον Χάρη Δούκα και το εάν μπορεί να είναι ταυτόχρονα δήμαρχος της Αθήνας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εφόσον εκλεγεί απάντησε ότι «θα δούμε τι θα παρουσιάσει» σημειώνοντας ότι «Δεν είναι ασύμβατος ο Χάρης Δούκας να είναι δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Ο Χάρης Δούκας επανέλαβε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες της πρωτεύουσας έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτό τον διττό ρόλο. «Θα παραμείνω Δήμαρχος. Σεβαστές όλες οι απόψεις. Όμως, έχω τεκμηριώσει το διττό ρόλο, γιατί είναι σημαντικό. Δεν είναι αντιπαραθετικός, αλλά συμπληρωματικός, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν έχει εφαρμοστεί, βέβαια, ποτέ στην Ελλάδα, αλλά ενδυναμώνει τον θεσμό. Οι προτάσεις και δράσεις που κάνω στην Αθήνα έχουν και εθνική εμβέλεια” με αυτά τα λόγια ο Χάρης Δούκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, θέλησε να βάλει τέλος σε μια συζήτηση που τείνει να γίνει “άβολη” και προσφέρει πεδίο για αποπροσανατολισμό στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος επιχείρησε να πείσει το ακροατήριο του ότι σε καμία περίπτωση όχι μόνο δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το δημαρχιακό αξίωμα αλλά ούτε και πρόκειται να το υποβαθμίσει “Η δημαρχία της Αθήνας δεν είναι «αλά καρτ» απασχόληση. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη δουλειά. Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι έχουν πολλά να κερδίσουν, από τον διττό ρόλο, γιατί έτσι θα μπορώ να διεκδικήσω περισσότερα και να συνεχίσω τις προσπάθειες που κάνω για να βελτιώσω τη ζωή τους” είπε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε “Αποδεικνύω και θα συνεχίζω να αποδεικνύω στην πράξη κάθε μέρα πως εννοώ την πολιτική: βελτιώνοντας τη ζωή των Αθηναίων και ταυτόχρονα, προτείνοντας δράσεις και μέτρα που δείχνουν και την κατεύθυνση συνολικά για τη χώρα. Άρα, είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» και μια πρόκληση που θα αξιολογείται κάθε μέρα από τους πολίτες.” Απάντησε όμως και στον Νίκο Ανδρουλάκη “Συνιστώσα θα γίνουμε, αν δεν μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας. Γι’ αυτό και κάνω αυτήν την προσπάθεια, για να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας”

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή