Η ώρα της μεγάλης μάχης: Οι «κασσελίστας» απέναντι στη «Φρουρά Τσίπρα» για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, στις 10.00, η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Η ώρα της μεγάλης μάχης: Οι «κασσελίστας» απέναντι στη «Φρουρά Τσίπρα» για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ
3'

Η μέρα της μεγάλης σύγκρουσης, έφτασε. Σήμερα, στις 10.00, οι «κασσελίστας» και η «Φρουρά Τσίπρα» αναμένεται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, στο εγγύς μέλλον. Αν, δηλαδή, θα μετατραπεί σε ένα «ΙΧ» κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ή αν θα διατηρήσει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά - όποια, τέλος πάντων, έχουν απομείνει- και θα έχει ως ορίζοντα την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης.

Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις

Μετά από σχεδόν επτά μήνες, θα συνεδριάσει το ανώτερο όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για τη σύγκληση του, παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο δόθηκε μια μεγάλη μάχη, αυτή των ευρωεκλογών. Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής, καταγράφηκαν στην κάλπη. Παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της εκλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών από τα μέλη του κόμματος, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρέμεινε, μεν, στη δεύτερη θέση, έχασε όμως, τρεις μονάδες σε σχέση με το περσινό καταστροφικό 17.8%, που έλαβε στις εθνικές εκλογές. Η νέα ηγεσία, δεν θεωρεί το αποτέλεσμα κακό. Και αυτό θα πει και ο Στέφανος Κασσελάκης στα μέλη του οργάνου. Όμως, θεωρείται ότι η συζήτηση θα ξεφύγει από την απλή ανάγνωση του αποτελέσματος και θα κινηθεί σε άλλα σημεία.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι ένα. Η φυσιογνωμία του κόμματος. Αν δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα «νέο», επί της ουσίας, κόμμα που θα είναι ενός ανδρός αρχή ή αν θα παραμείνει συλλογικό υποκείμενο παραγωγής πολιτικής. Διότι, όσο και αν οι οπαδοί του προέδρου επιχειρούν να παρουσιάσουν την αντιπαράθεση ως μια «στείρα αντιπάθεια» της νυν μειοψηφίας προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μάχη έχει βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Αναμένοντας την αντίδραση Κασσελάκη

Το μεγάλο ερώτημα της σημερινής ημέρας, είναι το ποια γραμμή θα επιλέξει, τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ακροβατεί» πάντα ανάμεσα στις ψύχραιμες πολιτικές φωνές ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του (Μανώλης Καπνισάκης, Νίκος Παππάς, Πάνος Ρήγας κλπ) και στην ακραία ομάδα που τον περιβάλλει και η οποία κάθε μέρα απαιτεί τα «κεφάλια» των εσωκομματικών αντιπάλων τους. Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στον Αλέξη Τσίπρα και έδειξε διατεθειμένος να προχωρήσει για πρώτη φορά σε συνθέσεις απόψεων – κάτι που ξάφνιασε ακόμα και τα στελέχη που τον στηρίζουν. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να είναι πραγματικά βέβαιος για το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα. Διότι και στην -ιστορική, πλέον- συνεδρίαση του περασμένου Νοεμβρίου, όλη την εβδομάδα εμφανίζοντας συγκαταβατικός με τους διαφωνούντες και στην ομιλία του χρησιμοποίησε εκφράσεις για «Πέμπτη Φάλαγγα» και «πουμαρό».

Οι «87» ετοιμάζουν τα «όπλα» τους»

Από την πλευρά των 87 στελεχών του οργάνου που συνυπέγραψαν την πρόσφατη επιστολή, μέσω της οποίας ζητούσαν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα. Σκοπεύουν να ασκήσουν σκληρή μεν, απόλυτα πολιτική, δε, κριτική για τα πεπραγμένα του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως ακριβώς έκαναν και τα εφτά στελέχη της ομάδας που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αναμένεται να καταψηφίσουν την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, πράττοντας το αυτονόητο. Και γιατί διαφωνούν με το κείμενο επί της ουσίας, αλλά και γιατί έπρεπε να δείξουν με καθαρό και πολιτικό τρόπο τη διαφωνία τους, η οποία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της πολιτικής Κασσελάκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή