Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν εν αναμονή των τοποθετήσεων του προέδρου
KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης για την κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της επερχόμενης σύγκρουσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του κόμματος, στο εγγύς μέλλον.

Το μεγάλο ερώτημα της σημερινής ημέρας, είναι το ποια γραμμή θα επιλέξει, τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ακροβατεί» πάντα ανάμεσα στις ψύχραιμες πολιτικές φωνές ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του (Μανώλης Καπνισάκης, Νίκος Παππάς, Πάνος Ρήγας κλπ) και στην ακραία ομάδα που τον περιβάλλει και η οποία κάθε μέρα απαιτεί τα «κεφάλια» των εσωκομματικών αντιπάλων τους. Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στον Αλέξη Τσίπρα και έδειξε διατεθειμένος να προχωρήσει για πρώτη φορά σε συνθέσεις απόψεων – κάτι που ξάφνιασε ακόμα και τα στελέχη που τον στηρίζουν.

Νωρίτερα κατατέθηκε νέο κείμενο των «87».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023», αναφέρεται στο κείμενο των «87». Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως το ποσοστό που απέσπασε το κόμμα τους (14.9%) «δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την διεκδίκηση κυβερνητικής προοπτικής».

Στέκονται ιδιαίτερα στη μη συνεδρίαση των οργάνων τους τελευταίους 6 μήνες, υποστηρίζοντας πως έτσι «ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει την αδιανόητη απόφαση, ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ένα μέρος του Πόθεν έσχες του, σε ένα πρόχειρο excel μόνο και μόνο επειδή μας προκάλεσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Αναφέρει, επίσης, πως «η ηγεσία του Κόμματος δεν έχει κανένα λόγο να επιδεικνύει δυσανεξία στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία, στη διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα στη κριτική. Η διαφορετική άποψη σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά αποτελεί πλούτο και όχι υπονόμευση».

Σκληρή αναφορά υπάρχει για τα υπονοούμενα περί «μαύρων ταμείων». Πιο συγκεκριμένα, «οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές».

Τέλος, εστιάζουν στο ζήτημα της Κεντροαριστεράς. «Το Κόμμα μας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και σε αυτές τις διεργασίες, χωρίς αμηχανία και δεύτερες σκέψεις. Χωρίς ιδιοτέλειες και εγωισμούς».