Τα μηνύματα του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε.: Οι 6 προκλήσεις- Γιατί δεν επιτύχαμε το αποτέλεσμα

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του: «Εκλογικά ίσως ήταν λάθος να δημοσιεύσω το πόθεν έσχες αλλά ηθικά δεν ήταν - Το κόμμα μας πάσχει» - Πρότεινε αλλαγές στο καταστατικό
Τα μηνύματα του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε.: Οι 6 προκλήσεις- Γιατί δεν επιτύχαμε το αποτέλεσμα
10'

«Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος να βιοπορίζεσαι», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις έξι προκλήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές συνοπτικά είναι:

-Θωράκιση του κράτους δικαίου

-Μεγάλες τομές για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

-Ολοκληρωμένο σχέδιο για το δημογραφικό

-Περιβαλλοντική πρόκληση

-Ανάκτηση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα

-Η θέση μας στον κόσμο και η προστασία των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Στη συνέχεια παρέθεσε τους λόγους γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας απέναντι σε μια ισχυρή δεξιά προπαγάνδα», είπε και παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Επιτρέψτε μου εδώ μια οφειλόμενη παρέκβαση για τα οικονομικά του κόμματος και των μέσων του.

Την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ.

Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ: Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία.

Το 2023 με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ.

Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ.

Και για να έχετε μέτρο σύγκρισης, επειδή όπως έχετε σίγουρα παρακολουθήσει, προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο.

Για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ.

Το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ.

Το 2021, στα 3,6 εκ.

Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ.

Όπως καταλαβαίνετε, έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος. Και γι’ αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».

Κασσελάκης: Έκανα λάθη

«Έκανα και λάθη, ερχόμενος από μια χώρα που λες μόνο την αλήθεια αλλιώς παραιτείσαι», είπε στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι παρότι δεν κοιμήθηκα για δύο μήνες και γύρισα κάθε σπιθαμή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, στηρίζοντας με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας την συλλογική μας επιθυμία για πιο ξεκάθαρη απόσταση από το τρίτο κόμμα, την ίδια στιγμή είχα απέναντί μου όλο το σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη που κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία μου, την προσωπικότητά μου και την αξία του λόγου μου.
Και επειδή πιστεύω στο σκοπό μας και στα μέλη μας, δεν έκανα ούτε βήμα πίσω.
Έκανα όμως και λάθη. Ερχόμενος από μια άλλη χώρα, όπου η μόνη σου πιθανότητα να νικήσεις είναι να λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, γιατί αν πεις ένα ψέμα, την επόμενη μέρα θα πρέπει να έχεις παραιτηθεί, έλεγα και παρουσίαζα τα πράγματα με τον τρόπο που ήξερα: με την αλήθεια μου. Και θεώρησα ότι αυτό θα έφθανε».

Σε άλλο σημείο σχετικά με το πόθεν έσχες του είπε: «Εκλογικά ίσως ήταν λάθος να δημοσιεύσω το πόθεν έσχες αλλά ηθικά δεν ήταν».

Ο τρίτος λόγος της αποτυχίας

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, ο τρίτος λόγος για το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι «δεν είχαμε τον χρόνο και δεν είχαμε, αν θέλετε, την λειτουργική ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες ανθρώπινους πόρους μια τόσο σύνθετη πρόκληση όπως οι εκλογές σε όλη την Επικράτεια».

«Συνολικά το κόμμα μας πάσχει. Και χρειάζεται εξορθολογισμό και ανανέωση. Χρειάζεται ενδυνάμωση, αλλά και εκσυγχρονισμό στη οργανωτική του λειτουργία», είπε σε άλλο σημείο.

«Γιατί μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά υποκριτής δεν είμαι. Και το ίδιο απαιτώ κι από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μου», υπογράμμισε με νόημα.

«Στην δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ! Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου. Γιατί με ψηφίσατε να είμαι η δική σας φωνή και από την πρώτη στιγμή σας παρακάλεσα να είστε εσείς το δικό μου μάτι και αυτί. Όλοι σας και όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να τελειώνει αυτό το πανηγύρι που ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη. Δεν τιμώρησα κανέναν τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων».

Προσφορά με βάση τις προδιαγραφές και με θέσπιση ασυμβίβαστων

«Όλοι μετά το συνέδριό μας θα κληθούμε να προσφέρουμε, εφόσον πληρούμε τις προδιαγραφές, στους τομείς που έχει ανάγκη το κόμμα μας. Με όρους καθαρούς και ισότιμους. Με όρους σεβασμού προς το κόμμα και την πορεία του προς τη νίκη. Αυτοί θα συμμετέχουν στην Βουλή και στα ανώτερα και ανώτατα κομματικά όργανα. Με τη θέσπιση ασυμβίβαστων, ώστε να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών. Χωρίς φράξιες και επετηρίδες. Και αυτό θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας», είπε σε μια ακόμη σημαντική παρέμβαση.

Έρχονται αλλαγές στο καταστατικό

Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης μίλησε για αλλαγές στο καταστατικό και συγκεκριμένα ανέφερε:

«Με τις αλλαγές στο Καταστατικό μας θα πρέπει :

Να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια.

Να εφαρμόσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.

Να εξοικονομήσουμε οικονομικά κόστη.

Να απλοποιήσουμε τη δομή του κόμματος.

Να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την προσφορά κάθε μέλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εισφέρω ήδη από σήμερα και από αυτό το βήμα τις ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:

Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.

τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και

τις Προκριματικές Εκλογές.

Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:

Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα :

Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

Ο κ. Κασσελάκης έκλεισε την ομιλία του με ενωτικό μήνυμα: «Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Εναποθέτει τις προσδοκίες της στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν θέλει να δει άλλα παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας.
Αντ’ αυτού θέλει να πιστέψει και πάλι στην Αριστερά. Στην Σύγχρονη Αριστερά. Στην Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά. Στην Σύγχρονη, Πατριωτική, Κυβερνητική Αριστερά.
Εσείς αποφασίζετε! Τις δεσμεύσεις, τις αλήθειες και τις σκέψεις μου εγώ σας τις κατέθεσα. Αφήστε με να προσθέσω δύναμη στην δύναμή σας. Εμπιστευτείτε με να κάνω την φωνή σας να ακουστεί πιο δυνατά».

Ακολουθεί η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα κατατέθηκε νέο κείμενο των «87».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023», αναφέρεται στο κείμενο των «87». Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως το ποσοστό που απέσπασε το κόμμα τους (14.9%) «δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την διεκδίκηση κυβερνητικής προοπτικής».

Στέκονται ιδιαίτερα στη μη συνεδρίαση των οργάνων τους τελευταίους 6 μήνες, υποστηρίζοντας πως έτσι «ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει την αδιανόητη απόφαση, ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ένα μέρος του Πόθεν έσχες του, σε ένα πρόχειρο excel μόνο και μόνο επειδή μας προκάλεσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Αναφέρει, επίσης, πως «η ηγεσία του Κόμματος δεν έχει κανένα λόγο να επιδεικνύει δυσανεξία στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία, στη διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα στη κριτική. Η διαφορετική άποψη σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά αποτελεί πλούτο και όχι υπονόμευση».

Σκληρή αναφορά υπάρχει για τα υπονοούμενα περί «μαύρων ταμείων». Πιο συγκεκριμένα, «οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές».

Τέλος, εστιάζουν στο ζήτημα της Κεντροαριστεράς. «Το Κόμμα μας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και σε αυτές τις διεργασίες, χωρίς αμηχανία και δεύτερες σκέψεις. Χωρίς ιδιοτέλειες και εγωισμούς».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή