«Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός», αλά Κασσελάκη, υπό την απειλή διαγραφής

Προειδοποιήσεις στα στελέχη του κόμματος για τις δημόσιες εμφανίσεις τους
KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Τη δική του εκδοχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δηλαδή της λενινιστικής αντίληψης για τον τρόπο δράσης, λήψης αποφάσεων και κυρίως της εκφοράς του δημόσιου λόγου των στελεχών των Κομμουνιστικών Κομμάτων, παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, στον κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, με εξαίρεση την απαίτησή του να εκφράζονται τα στελέχη του κόμματος του στα όργανα, αλλά στα κανάλια να εκφράζουν την άποψη της πλειοψηφίας - ακόμα και αν διαφωνούν με αυτή-, τίποτα άλλο δεν πλησιάζει στην κομμουνιστική αντίληψη για τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

Ωστόσο, αυτό ουδόλως εμπόδισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει να εννοηθεί πως αν δεν γίνει πράξη η προτροπή του αυτή, τότε ενδεχομένως θα υπάρξουν συνέπειες - σε περίπτωση που δεν διαχωρίζει ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και όχι του κόμματος.

«Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. «Αλλά να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε». «Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, «η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας και εγώ προσωπικά αρχίζοντας από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες» και υπάρχουν δύο αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η μία για το ιδιωτικό χρέος και η δεύτερη είναι για τα υπερκέρδη των τραπεζών. Θα πάρω τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα τους προσκαλέσω για την επεξεργασία τους. Και εγώ προσωπικά θα συνεργαστώ με τους βουλευτές μας, τους δικούς τους βουλευτές και τους δικούς τους ειδικούς, εφόσον το επιθυμούν. Θέλω να σας παρακαλέσω να μην χάσετε το ρομαντισμό σας. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, εμείς θα τη φέρουμε, συνεχίστε να πιστεύετε.