ΠΑΣΟΚ - Φωτιά στα τόπια: Ο Ανδρουλάκης αμφισβητεί την υποψηφιότητα Δούκα

Ποιοι και γιατί θέτουν ασυμβίβαστο για τον Χάρη Δούκα – Τι απαντά ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων

Ο πόλεμος μεταξύ Ανδρουλάκη – Δούκα λαμβάνει πλέον επικές διαστάσεις. Στελέχη που είναι κοντά στην σημερινή ηγεσία διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα επειδή είναι δήμαρχος. Η συζήτηση ξεκίνησε από στελέχη που επικαλούνται συγκεκριμένα το άρθρο 38 του καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει ασυμβίβαστο για μονοπρόσωπες θέσεις, όπως του προέδρου και του γραμματέα, για εκείνους που έχουν έμμισθες θέσεις και στην αυτοδιοίκηση. Το «χτύπημα» αυτό κατά του Χάρη Δούκα έρχεται μια ημέρα μετά την επιστολή που κατέθεσε ο υποψήφιος προς την επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος ζητώντας ισότιμη μεταχείριση από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ για όλους τους διεκδικητές της ηγεσίας.

«Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ειδικό κεφάλαιο του καταστατικού για την εκλογή αρχηγού και τα ασυμβίβαστα.

«Να μας πει ο Ανδρουλάκης αν μπορώ ως δήμαρχος να είμαι και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει ο Χάρης Δούκας, «πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να δώσει απάντηση στο ερώτημα.

«Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και βουλευτές. Θέλω να απαντήσω όμως ξεκάθαρα: Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε», δήλωσε ο Χάρης Δούκας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους του Real FM για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση των υποψηφιοτήτων γίνεται στην ΕΔΕΚΑΠ, όπου και παραπέμπουν τώρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει άμεσα για το ζήτημα των υποψηφιοτήτων και το γενικότερο «οδικό χάρτη» προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Πέραν της κόντρας Ανδρουλάκη – Δούκα, πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί και η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία ακόμα το… σκέφτεται.

Ήδη το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον πρώην «εκσυγχρονιστή» και συνυποψήφιο για την προεδρία του κόμματος, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε: «Για μένα είναι αδιανόητο πρόσωπα που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν φυσιολογικό να φλερτάρουν με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη ή να τις υπηρετούν. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε». Αυτά είπε ο κ. Κατρίνης, φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρώην υπουργό και βουλευτή χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής Ηλείας δεν είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (μία εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Δικτύου της Άννας Διαμαντοπούλου), δείχνοντας έτσι ότι έχει… πάρει αποστάσεις από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ».

Σχετικές ειδήσεις