Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ για Κυπριακό και για τα Σκόπια

Όλα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Σκόπια, το Κυπριακό, τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Σαφές μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων πως ακολουθεί αντιπαραγωγική πολιτική και ρητορική έστειλε χθες κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν εφαρμόζει τη συμφωνία και αποκαλεί τη χώρα του ως δημοκρατία της Μακεδονίας εντός των συνόρων. Θέλω να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας δεν ακολούθησε αυτή την τακτική. Θεωρώ ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Εμείς θέλουμε τα Σκόπια να κάνουν βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης. Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει για να απαντήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχω σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό Μέγαρο και από εκεί και πέρα θα συζητήσω με τον γενικό γραμματέα για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος». «Αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αναφορές του για τα κενά στην άμυνα λόγω της ενίσχυσης στην Ουκρανία ξεκαθάρισε πως δεν είπε ότι υπάρχουν αμυντικές απώλειες της χώρας. «Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς που διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να στηρίξει την Ουκρανία. Οι κινήσεις που κάνουν δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας. Ένα μέρος του υλικού που διαθέτουμε μπορεί να λήγει και σύντομα, και θα καταλήγαμε να πληρώνουμε χρήματα για να καταστρέψουμε το υλικό. Είναι γνωστοί αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Αξίζει να δει κανείς τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16 και τις φρεγάτες για να διαπιστώσει αν σήμερα η χώρα είναι πιο ασφαλής και ισχυρή από τότε που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν τις τύχες της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρότασή του για ασπίδα αεράμυνας θυμίζοντας πως είναι ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη δική της αμυντική δυνατότητα. Αυτό δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά το ενισχύει. Να αναζητήσουμε κι αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η πρόταση την οποία κατέθεσε με τον Πολωνό πρωθυπουργό έχει και τη διάσταση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Δεν έχουμε πετύχει συμφωνία για κάτι τέτοιο, αλλά είναι πρόταση που έχει ακουστεί θετικά. Η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16, αλλά σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία θα πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να τη στηρίζουμε. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο στην προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας για να φτάσουμε σε δίκαιη λύση».

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα υπογράμμισε πως «η χώρα μας δεν θα διαθέσει ούτε συστήματα Patriot ούτε S400».

Σχετικές ειδήσεις