Νέα κριτική Σαλμά: «Αν υπάρχει κερδοσκοπία στις διατραπεζικές συναλλαγές φταίει και η κυβέρνηση»
Νέα κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο Μάριος Σαλμάς κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού Χρίστου Δήμα.
Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στις χρεώσεις των τραπεζών ζητώντας από την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει την θέση της», προκειμένου όπως είπε «να ξέρουν οι πολίτες τι κάνει».
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «από την ώρα που η κυβέρνηση υποχρεώνει για φορολογικούς λόγους τους πολίτες να κάνουν διατραπεζικές συναλλαγές, εάν υπάρχει κερδοσκοπία, τότε η κυβέρνηση έχει ευθύνη».
Παρατήρησε πως από την στιγμή «που τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών είναι υπερβολικά υψηλότερα από τα μηδενικά επιτόκια των καταθέσεων, εύλογα κατά την κρίση μου, μιλάμε για κερδοσκοπία» και αναρωτήθηκε «τι κάνετε ως κυβέρνηση, τι έχετε κάνει και πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την παρέμβασή της στη λειτουργία τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Σαλμάς, μάλιστα κατά την δευτερολογία του επανήλθε με δριμεία κριτική λέγοντας ότι «οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά τις τραπεζικές κρίσεις και είναι αυτονόητο ότι η εμπιστοσύνη του να έχει κλονιστεί» και απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα είπε: «Εγώ δεν ρώτησα την ΤτΕ. Ρώτησα την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες ζητούν να πάρετε μέτρα. Ο χρόνος τρέχει η θεωρία είναι καλή. Δέχομαι ότι θα τα καταφέρετε, δεδομένη η εμπιστοσύνη μου, ο κόσμος όμως δεν μπορεί να το περιμένει αυτό για πολύ».
Ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας απαντώντας στον βουλευτή ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει εναλλακτικές παράλληλες δυνατότητες και εργαλεία για συναλλαγές και αποταμιεύσεις όπως το σύστημα το σύστημα iris και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου που δίνουν υψηλότερο επιτόκιο σε καταθέσεις». Πρωτοβουλίες μάλιστα που τις έχει ψηφίσει και ο ίδιος ο βουλευτής.
Ξεκαθάρισε πως η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι «θέλουμε εύρωστο το τραπεζικό σύστημα όμως κερδοφορία δεν σημαίνει ασυδοσία και στήριξη δεν σημαίνει αυθαιρεσία. Ως κυβέρνηση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και όπως έχουμε αποδείξει παρεμβαίνουμε όπου πρέπει».