Χάρης Δούκας για ΠΑΣΟΚ: Τέλος στο μοντέλο «το κόμμα του αρχηγού»

Στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Political ο κ. Δούκας εξηγεί ποια είναι τα στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτό που λέμε σήμερα στην πολιτική αργκό ως «μοντέλο Δούκα»

Χάρης Δούκας για ΠΑΣΟΚ: Τέλος στο μοντέλο «το κόμμα του αρχηγού»
INTIME NEWS
4'

Ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας ανοίγει τα χαρτιά του στην εφημερίδα Political και αποκαλύπτει ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνει στο Κίνημα, εάν και εφόσον τον εμπιστευτεί ο κόσμος για να κρατήσει το πηδάλιο της παράταξης

Στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Political ο κ. Δούκας εξηγεί ποια είναι τα στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτό που λέμε σήμερα στην πολιτική αργκό ως “μοντέλο Δούκα” και τι μπορεί να σημαίνει η εφαρμογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. “Ανοίγει την πόρτα” του Κινήματος σε όσους “δεν προκάλεσαν και δεν περιφρόνησαν την παράταξη και τον κόσμο της”.

Είναι αισιόδοξος για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα και όπως λέει “η δική μου ματιά, είναι επίμονα στραμμένη σε ένα άλλο ποσοστό. Στο 43% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ”.

Απαντά ευθέως εάν η υποψηφιότητα του “σκοντάφτει” στο κλασικό δίλλημα, “νόμιμο είναι, ηθικό είναι;” και στηλιτεύει ως ανήθικα τα “χτυπήματα” που έχει δεχθεί από την ημέρα που ανακοίνωσε τις προθέσεις του. Δεν παραλείπει όμως να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνυποψηφίους του “ Λέμε όχι στα συντροφικά μαχαιρώματα, αλλά ναι στην πολιτική σύγκρουση. Μόνο έτσι θα αναγεννηθούμε”.

Αναφερόμενος στις πρώτες αλλαγές που θα κάνε στο ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγεί στην ηγεσία του Κινήματος απαντά:

«Θα αλλάξουμε τη λειτουργία του κόμματος. Τέλος στα μεγάλα και δυσκίνητα όργανα που συνεδριάζουν μια στις τόσες. Και τέλος στο μοντέλο λειτουργίας, που περιστρέφεται γύρω από τον αρχηγό και μια κλειστή ομάδα προσώπων» και προσθέτει οτι θέλει η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, να προσδιορίζεται από δύο λέξεις-κλειδιά: Να είναι συλλογική και αποτελεσματική.

Γίνεται σαφές ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες του κ. Δούκα θα είναι να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από προσωποκεντρικό κόμμα σε συλλογικό.

Σε ποιους ανοίγει την πόρτα

Στο ερώτημα αν υπάρχει χώρος στο ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη εκείνα που γύρισαν την πλάτη στο Κίνημα και πήραν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δούκας αφήνει ανοικτή πόρτα με προϋποθέσεις:

«Υπάρχει χώρος για όλα τα προοδευτικά στελέχη που κράτησαν την αξιοπρέπεια τους, δεν μπήκαν στον πειρασμό του ανέξοδου και καταστροφικού λαϊκισμού. Δεν προκάλεσαν και δεν περιφρόνησαν την παράταξη και τον κόσμο της».

Για την πιθανότητα συμμετοχής στη “κούρσα” για την ηγεσία της Άννας Διαμαντοπούλου απαντά ότι είναι ευπρόσδεκτη. Στη συνέντευξή του απέφυγε να σχολιάσει τα εσωτερικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε focus στο 43% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.

Επιτέθηκε η με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και παράλληλα υπεραμύνθηκε της επιλογής του να παραμείνει ταυτόχρονα και δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας στο δίλημμα τι είναι ηθικό και τι ανήθικο.

«Ξέρετε τι είναι ανήθικο; Ανήθικο είναι κάθε χτύπημα κάτω από τη μέση. Ανήθικο είναι να διαστρεβλώνεις την αλήθεια για να δημιουργείς εντυπώσεις. Ξαφνικά, μόλις ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για το ΠΑΣΟΚ, η Αθήνα έγινε η πιο βρώμικη πρωτεύουσα του κόσμου και γέμισε με προβλήματα. Υπήρξε βέβαια και η άλλη εκδοχή. Ότι μόλις έθεσα υποψηφιότητα για το ΠΑΣΟΚ, έκανα την Αθήνα να λάμπει. Είμαι περίεργος να δω τι άλλο θα σκαρφιστούν.

Ξέρετε τι άλλο είναι ανήθικο; Να θέλει να παρέμβει η κυβέρνηση στην εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν τους βολεύει η εκλογή μου. Γιατί αυτό κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Είτε βάζοντας τον κ. Μαρινάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μου επιτίθεται, είτε βάζοντας τα τρολ της στο διαδίκτυο να περιφέρουν ψεύδη και ανοησίες. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση θα συνεχιστούν. Ας τα συνεχίσουν, αν δεν έχουν άλλο τρόπο αντιπαράθεσης. Σας διαβεβαιώνω, πάντως, ότι τέτοια «όπλα» στη δική μου φαρέτρα, δεν υπάρχουν».

Στην ερώτηση της Political για το αν έχει υπόνοιες για άνιση μεταχείριση των υποψηφίων από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό, ο κ. Δούκας τόνισε: «Δεν έχω καμία απολύτως υπόνοια. Έχω, όμως, μια έγνοια. Νομίζω ότι την έχουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Θέλω η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας να διεξαχθεί με τρόπο που να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου και θα ενισχύσει τη συμμετοχή, την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητάμε μια καθαρή διαδρομή, με ισονομία, όλοι οι υποψήφιοι να εκφράζουν τις απόψεις τους με τους ίδιους όρους. Γι’ αυτό πρότεινα και τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας. Λέμε όχι στα συντροφικά μαχαιρώματα, αλλά ναι στην πολιτική σύγκρουση. Μόνο έτσι θα αναγεννηθούμε». Ζήτησε δηλαδή καθαρή διαδρομή μέχρι τις κάλπες με ισότιμη μεταχείριση για όλους τους υποψήφιους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή