Εκλογές χωρίς ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ: Το κρίσιμο λάθος των υποψηφίων

Αν και στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν μπει στα βαθιά του προεκλογικού αγώνα, ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτή η απάντηση στο στο ερώτημα: «Για ποιο λόγο να ψηφίσετε εμένα για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ».

Υποψήφιοι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ
2'

Του Κώστα Τσιτούνα

Κανείς εκ των υποψηφίων μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να θέσει ένα ουσιαστικό διακύβευμα που να ταρακουνήσει το εκλογικό σώμα. Πρακτικά κανείς, εκ των φίλων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλάβει γιατί να πάει να ψηφίσει τον Α ή τον Β υποψήφιο. Τι αρχηγό ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ; Κάποιον που να νικήσει τον Μητσοτάκη; Κάποιον που να μπορέσει να κερδίσει τον Κασσελάκη; Ή κάποιον που θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως κάποιον που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αυτόνομο;

Σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα δεν δίνουν απαντήσεις οι υποψήφιοι πρόεδροι και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ που έχει θολή εικόνα για τις προθέσεις των εν δυνάμει αρχηγών. Ψάχνουν απλά έναν αρχηγό ή κάποιον πρωθυπουργήσιμο; Προς το παρόν οι υποψήφιοι μιλούν μόνο γενικά κι αόριστα για επιβεβλημένες αλλαγές στο καταστατικό και στη δομή του κόμματος καθώς και για γενικότητες περί της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Οι έξι υποψήφιοι επιχειρούν να πείσουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να πετύχουν ό,τι δεν πέτυχε μέχρι τώρα ο Ανδρουλάκης – να κοιτάξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στα μάτια» στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Φτάνει μόνο αυτό για να πάει ο κόσμος στις κάλπες; Προφανώς όχι.

Προς το παρόν οι υποψήφιοι πρόεδροι δίνουν μεγάλο βάρος στις περιοδείες τους και κυρίως στις περιφέρειες - κλειδιά. Εκτός από την Αττική μεγάλο βάρος δίνουν όλοι στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Κρήτη όπου και εκεί υπάρχει μεγάλο «πράσινο» κοινό.

Ο Χάρης Δούκας ξεκίνησε τις προεκλογικές του συναντήσεις από την Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κάνει την πρώτη προεκλογική του επίσκεψη του στην πόλη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος για τις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής που πρόσκεινται στην «πράσινη» παράταξη, ενώ θα εξετάσει με το στενό του επιτελείο και τα στελέχη του πολιτικού του γραφείου στην Θεσσαλονίκη ποιοι από τον κομματικό μηχανισμό θα στηρίξουν τον ίδιο και ποιοι «λοξοκοιτάζουν» προς άλλες υποψηφιότητες.

Εν τω μεταξύ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, η επίσκεψη Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της όγδοης υποψηφιότητας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρίσκεται ήδη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κοζάνη, αξιολογεί την κατάσταση και ετοιμάζεται να ανοίξει τα «χαρτιά» της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή