Σε κλίμα καχυποψίας συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Να πάρει πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης τα «μαύρα ταμεία» ζητούν οι «87»

Το δεύτερο σκέλος μιας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία άφησε πολλά ανοιχτά μέτωπα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα», αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 14.00, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας.

Τα όσα έχουν συμβεί τις περασμένες εβδομάδες, με τις ανοίκειες επιθέσεις και τα υπονοούμενα που άφηνε σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχουν ξεχαστεί από τα στελέχη εκείνα που έχουν ως σημείο πολιτικής αναφοράς τον πρώην πρωθυπουργό.

Επομένως, θεωρείται δεδομένο ότι θα θέσουν ξανά επί τάπητος τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο υπήρχε εντελώς διαφορετική εκτίμηση για τις γαλλικές εκλογές και την κατάσταση της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, από εκείνες τις ηγεσίες.

Επίσης, σε αυτό διατρανώνεται η πλήρης αντίθεση τους για τις σαρωτικές οργανωτικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και οδηγούν το κόμμα στην αυτοδιάλυσης - επί της ουσίας.

Παράλληλα, όμως, ζητούν εξηγήσεις για τις συκοφαντικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «μαύρων ταμείων», κατά την περίοδο που στην ηγεσία βρίσκονταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συζήτηση της προηγούμενης Πέμπτης, δεν είχαν προλάβει να τοποθετηθούν τα οκτώ μέλη του οργάνου που συνυπογράφουν το κείμενο. Πρόκειται για τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά όχι μόνο θα μιλήσουν, αλλά θα ζητήσουν και απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας επί των θεμάτων που αναφέρονται στο κείμενο τους.

Επίσης, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η κριτική για την απόκρυψη των στοχευμένων «εθελούσιων εξόδων» -δηλαδή απολύσεων- στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στις οποίες προχώρησε η ηγεσία σε συνεργασίας με τη διεύθυνση του σταθμού – που η ίδια, φυσικά, έχει επιλέξει.

Στην Κύπρο για τον «Αττίλα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται την Πέμπτη, να μεταβεί στη Λευκωσία, προκειμένου να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή τα 50 χρόνια από τη τουρκική εισβολή και τη κατοχή, έκτοτε, του 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα στρατεύματα του «Αττίλα».

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεαραπετρίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης και το κόμμα του, απέφυγαν να κάνουν έστω και μια λιτή αναφορά στην επέτειο του πραξικοπήματος, κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Δηλαδή, στο πρώτο σκέλος του δίδυμου ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος, που οδήγησε στη τραγωδία του κυπριακού ελληνισμού.

Όλα αυτά, σε μια εποχή που η Κουμουνδούρου σηκώνει έντονα το κυπριακό ζήτημα. Όσοι, δε, συσχετίζουν την απουσία αυτής της αναφοράς με την παρουσία του, χθες, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την 248η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας, μάλλον υπερβάλλουν.