Νέα παρέμβαση Μαρινάκη για το ρεύμα: Τα σενάρια για την τιμή λιανικής - Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Παύλος Μαρινάκης για ρεύμα: Η τιμή λιανικής είναι σε επίπεδα προ κρίσης, δεν χρειάζεται παρέμβαση

Διευκρινίσεις για το θέμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος παρείχε ο Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας σήμερα στο Mega διεμήνυσε πως η τιμή λιανικής είναι σε επίπεδα προ κρίσης και ότι δεν χρειάζεται παρέμβαση της κυβέρνησης προς το παρόν. «Φαίνεται ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο που οι τιμές λιανικής θα χρειάζονται να παρέμβει η κυβέρνηση. Δώσαμε το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη κυβέρνηση», είπε.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε ρεύμα λιανικής στα επίπεδα πριν από την κρίση», πρόσθεσε αναφέροντας ωστόσο ότι υπήρξε ελαφριά αύξηση από μήνα σε μήνα.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα τεθεί επί τάπητος η τιμή της χονδρικής.

Αναλυτικότερα, το μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας συζητάει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε και ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει ενδελεχή ενημέρωση.

Τι τίθεται επί τάπητος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, επί τάπητος θα τεθεί εκ νέου ενεργοποίηση του μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών στους παραγωγούς ενώ το σχέδιο θα αφορά στην εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Το θέμα μάλιστα αποκτά το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και για αυτό το ΥΠΕΝ πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε εφαρμοστεί για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022. Το συνολικό ποσό που ανακτήθηκε από τις εταιρείες ήταν 373,55 εκατ. ευρώ. Το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπαψε να ισχύει στις αρχές του έτους με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων, όταν άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι μεγάλες αυξομειώσεις που παρατηρούνται ακόμη και μέσα στο ίδιο 24ωρο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν συνθήκες για κέρδη από τις εταιρείες.

Σχετικές ειδήσεις