Άννα Διαμαντοπούλου: «Στόχος μου μία μεγάλη Κεντροαριστερά, με το ΠΑΣΟΚ - Όχι στα λαϊκα μέτωπα»

Το όραμα της Άννας Διαμαντοπούλου για την Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ και η απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος

Άννα Διαμαντοπούλου: «Στόχος μου μία μεγάλη Κεντροαριστερά, με το ΠΑΣΟΚ - Όχι στα λαϊκα μέτωπα»
Eurokinissi.gr
5'

Η Άννα Διαμαντοπούλου παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας πώς πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος αλλά και πώς οραματίζεται την κεντροαριστερά.

Η κυρία Διαμαντοπούλου μάλιστα έθεσε και το ζήτημα της παρουσίας δικαστικών αντιπροσώπων ενώ τόνισε ότι είναι μπήκε στον αγώνα «γιατί πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι δεκανίκι και για να έχει η χώρα μια ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να γίνει κυβέρνηση».

«Οι συγκυρίες και οι ανάγκες της εποχής διαμορφώνουν και τις αποφάσεις» ανέφερε η έμπειρη πολιτικός λέγοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, πυροδοτήθηκαν μια σειρά από αλλαγές στα πολιτικά συστήματα που κατά την άποψή της «δημιουργούν τον κίνδυνο της ρευστοποίησης».

Όπως είπε η Άννα Διαμαντοπούλου «είναι η στιγμή που το σύστημα θα πρέπει να ανασυνταχθεί. Χρειαζόμαστε μια ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, Χρειαζόμαστε μια μεγάλη Κεντροαριστερά, που όμως είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η ένωση διαφόρων κομμάτων, είναι το ΠΑΣΟΚ με τα νέα του χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να είναι η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Αυτός είναι ο στόχος μου και θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω πολύ ουσιαστικά μέσα και από την πορεία μου». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ιδεολογική της ταυτότητα είναι σοσιαλδημοκρατική.

Για το θέμα των συνεργειών στα κόμματα της κεντροαριστεράς τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε η Κεντροαριστερά. Συνδυάζει και τα δύο στοιχεία και έτσι έτσι εξελίχθηκε στην πορεία του. Δεν συμφωνώ με τα λαϊκά μέτωπα. Δεν είναι κάτι που αρμόζει στη χώρα».

Η κυρία Διαμαντοπούλου απηύθυνε καλεσμα στους ψηφοφόρους εκείνους του ΠΑΣΟΚ που εξαιτίας της πολιτικής απογοήτευσής τους στράφηκαν σε άλλα κόμματα. «Απευθύνομαι σε όλους και σε αυτούς που πήγαν στον Μητσοτάκη και σε αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κλείνουμε πόρτες για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ».

Και όπως είπε «η νέα σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω» προσθέτοντας ότι οι μη προνομιούχοι αυτής της εποχής είναι αυτοί που τους αφήνει πίσω η εποχή, που δεν μπορούν να ενταχθούν σ αυτά που γίνονται σήμερα.

Αναφορικά με την κριτική που έχει δεχθεί για τις πολιτικές απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει απάντησε ότι οι θέσεις της είναι εθνικές και αφορούν τη χώρα: «Οι θέσεις στις οποίες υποστήριξα έχουν χαρακτήρα εθνικό και κατά την άποψή μου απολύτως με πολιτικό πρόσημο, δηλαδή με πρόσημο που αφορά το μεγάλο μέρος της κοινωνίας, την πλειοψηφία».

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι στην μακρόχρονη πορεία του «επηρέασε θετικά τη χώρα, έκανε τις μεγαλύτερες τομές, το οποίο ανακάτεψε θετικά την κοινωνία και έφερε όλα τα στρώματα στην επιφάνεια.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ, με τα λάθη που έκανε, σήμερα, μπορεί και πρέπει με μια νέα ταυτότητα να απευθυνθεί σε όλους«.

Και όπως είπε: «Θα απευθυνθεί στη βάση. Θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους, τους πολίτες, αυτούς που πήγαν στον κύριο Μητσοτάκη, σε αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς οι οποίοι δεν κάθισαν στο σπίτι τους και είπαν δεν έχω καμία επιλογή… και σε αυτούς τους τριαντάρηδες, που κοιτάνε με τα κιάλια την πολιτική και λένε ότι η ψήφος δεν μετράει».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου: «Δεν χρειάζεται ούτε να κλείνουμε πόρτες, ούτε να κρίνουμε τον κάθε άνθρωπο για τις επιλογές του σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και τον κάθε πολίτη. Θα ανοίξουμε τις πόρτες, όχι για να πούμε στους ανθρώπους ελάτε πίσω, αλλά για να ξανακάνουμε μαζί -με τη συμμετοχή όλων- ένα μεγάλο νέο ΠΑΣΟΚ που θα φέρει τη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι ο πολιτικός κύκλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κλείσει σχολίασε: «Δεν κλείνουν έτσι εύκολα οι κύκλοι. Πιστεύω ότι με το τέλος της πενταετούς διακυβέρνησης, είναι πολύ σαφές ότι αυτά που υποσχέθηκε και αυτά στα οποία πίστεψαν οι άνθρωποι δεν τα έχει εκτελέσει, κυρίως στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα έχουν μεγαλώσει τραγικά».

Για την αντίδραση του πρωθυπουργού στην υποψηφιότητά της λέγοντας «no comment» απάντησε ότι σωστά αποκρίθηκε έτσι: «Ένας πρωθυπουργός τι σχόλιο να κάνει για κάποιον που είναι υποψήφιος για να του κάνει αντιπολίτευση. Αυτή ήταν η σωστή απάντηση».

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη και την αιχμή που άφησε τόσο για την ίδια όσο και για τον Χάρη Δούκα λέγοντας ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί να δεσμευτούν ότι θα είναι και υποψήφιοι βουλευτές η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ε ότι «δεν μπορεί ένας υποψήφιος να θέτει όρους και στους άλλους. Τους όρους θα τους θέσει η επιτροπή δεοντολογίας».

Σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί μεταξύ των 8 υποψηφίων για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου εστίασε στην διασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων λέγοντας ότι «θεωρεί προϋπόθεση στις εκλογές να υπάρχουν οπωσδήποτε και δικαστικοί αντιπρόσωποι».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή