Υπόθεση Πολάκη: Πως να συγκρουστεί με την «ψυχή του» ο Κασσελάκης;

Τι ρόλο παίζει το επερχόμενο Συνέδριο στις «ακροβασίες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα κόμμα όπου ισχυροί παράγοντες που στηρίζουν τον αρχηγό θα είναι ανεξέλεγκτοι, ενώ όσοι του ασκούν πολιτική κριτική θα αντιμετωπίζονται ως «υπονομευτές» -στην καλύτερη των περιπτώσεων-, μετατρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ο Παύλος Πολάκης καταρρίπτει με κρότο τα περί «ισότητας» όλων των μελών που έχει κατά καιρούς εξαγγείλει ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο «αψύς κρητικός», ότι και να κάνει, παραμένει στο «απυρόβλητο».

Πως να συγκρουστεί με την «ψυχή του»;

Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, είχε πει για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «έχει ψυχή Πολάκη». Λίγες ημέρες αργότερα, από τα Χανιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε στον Άκη Σκέρτσο.

«Εννοείται ότι ο Παύλος είναι δίπλα μου και θα είμαι δίπλα του. Και αν νομίζουν ότι με προσβάλουν ότι λένε “έχει ψυχή Πολάκη” λέω καλά κάνω και έχω ψυχή Πολάκη γιατί είμαι τίμιος άνθρωπος. Μακάρι να είχατε και εσείς ψυχή Πολάκη, είχε πει τότε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Λίγους μήνες αργότερα, ο τελευταίος βρέθηκε ξανά εκτεθειμένος από τη συμπεριφορά του χανιώτη βουλευτή. Όμως, για ακόμα μια φορά, αρνήθηκε να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του. Δεν δέχθηκε καν να τον αποδοκιμάσει πολιτικά στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

«Πως, άραγε, να συγκρουστεί με την ψυχή του;», διερωτώνται ευλόγως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν τον πρόεδρο τους να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση στελεχών που ξεπερνούν τα όρια σε ταυτοτικά για το κόμμα, θέματα.

Επίσης, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι ανοίγει ένα πολύ κακό προηγούμενο στην Κουμουνδούρου. Όπως αναφέρουν, ο κάθε ισχυρός παραγοντίσκος που έχει την εύνοια της ηγεσίας, θα μπορεί να πράττει και να λέει ότι θέλει.

Αντίθετα, στελέχη με μακρά πορεία στον χώρο, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, θα βρίσκονται αντιμέτωπα ακόμα και με την απειλή της διαγραφής, επειδή εκφράζουν πολιτικές θέσεις και ασκούν κριτική στον πρόεδρο.

Ο ρόλος Πολάκη στο Συνέδριο

Μπορεί το φθινόπωρο να βρίσκεται μακριά, όμως όλες οι πλευρές προετοιμάζονται από τώρα για το Συνέδριο. Και αυτή τη φορά, δεν σκοπεύουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη του – όπως συνέβη στο Συνέδριο-παρωδία του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τότε, δηλαδή, που δεν υπήρχε κόσμος διατεθειμένος από τις οργανώσεις να δηλώσει υποψηφιότητα για σύνεδρος και διορίζονταν όποιος περνούσε έξω από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι η ομάδα των «87» έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» και με δεδομένο ότι ο ισχυρός εσωκομματικά, Νίκος Παππάς, είναι πάντα απρόβλεπτος, επιδιώκει να στήσει τη δική του συμπαγή ομάδα.

Αν, λοιπόν, συγκρουστεί με τον Πολάκη, τότε γνωρίζει πολύ καλά πως θα αποδυναμώσει το δικό του στρατόπεδο. Αυτή την ερμηνεία, δίνουν αρκετά στελέχη του κόμματος, ακόμα και εκείνα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.