Βορίδης: Μετά την 1η Αυγούστου θα ορισθεί η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Μάκης Βορίδης επισήμανε πως από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα επηρεαστούν τα νοικοκυριά με πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο
Αρχείου - Eurokinissi

Για τα νέα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χθες αναφορικά με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ, λέγοντας πως «θα μπει ένας φόρος με σύντομη διάρκεια. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά».

Αμέσως μετά είπε πως τα νοικοκυριά με σταθερό τιμολόγιο δεν αναμένεται να επηρεαστούν, ωστόσο τα νοικοκυριά με «πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο» θα είναι αυτά που θα λάβουν τις επιδοτήσεις. Μάλιστα, εξήγησε πως μετά την 1η Αυγούστου θα ορισθεί το ακριβές ποσό της επιδότησης, κάτι που επισήμανε και χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, όταν κατά τη συνέντευξη Τύπου εξειδίκευσε τα τρία μέτρα που θα ληφθούν για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη συνέχεια σχολίασε τις αντίστοιχες προτάσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «είναι ανεδαφικές έως και καταστροφικές».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα μπει ένας φόρος ο οποίος θα προσδιοριστεί και θα έχει μια σχετικά σύντομη διάρκεια. Από τον φόρο αυτόν θα προκύψουν συγκεκριμένα έσοδα και τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για να γίνει ενίσχυση των νοικοκυριών[…] Εκείνο λοιπόν το οποίο γίνεται είναι ότι τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει σταθερό τιμολόγιο προφανώς δεν επηρεάζονται από τη διακύμανση αυτή.

»Τα νοικοκυριά που έχουν πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο που επηρεάζονται μέχρι κατανάλωση 500 κιλοβατώρες, θα έχουν μία στήριξη η οποία θα προσδιοριστεί με ακρίβεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Κατανοώ ότι προσδοκία την οποία έχει το Υπουργείο Ενέργειας για τους λόγους που εξηγήθηκαν είναι ότι αυτό θα είναι σχετικά σύντομο, δηλαδή δεν πρόκειται αυτό να παραμείνει. Προφανώς σχετίζεται με τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα. Σχετίζεται με την αυξημένη ζήτηση. Άρα νομίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα ομαλοποιηθεί και η τιμή».

«Είναι διαφορετικό να παρεμβαίνω σε μία αγορά μία συγκεκριμένη στιγμή, στηρίζοντας τα νοικοκυριά, ώστε να μην υφίστανται την πίεση μιας διακύμανσης άλλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βλέπω ότι υπάρχει διαταραχή και διαφορετικό να λέω ότι εγώ θα διαμορφώσω έναν μηχανισμό που μπορεί να αρχίσει να σωρεύει ζημίες στην εταιρεία» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Μάκης Βορίδης: «Όσα λένε οι Τούρκοι τα πιστεύουν μόνο οι ίδιοι»

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας καθώς και την προκλητική στάση προς το πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι όσα λένε οι Τούρκοι τα πιστεύουν μόνο οι ίδιοι, ότι δηλαδή «μπήκαν ειρηνευτικά» στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει οφέλη και επισήμανε πως δεν θα ευνοήσει κάπου μία εμπρηστική ρητορική απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Υπογράμμισε ωστόσο πως «την Τουρκία έχουμε απέναντί μας».

Βορίδης: «Ο Πολάκης έχει συνδέσει την παρουσία του με την τοξικότητα»

Όσον αφορά τη φραστική επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη προς τη βουλευτή της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Μάκης Βορίδης είπε πως «ο Παύλος Πολάκης δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε πως «έχει γίνει μανιέρα ο πολακισμός». Ανέφερε επίσης, ότι ο εν λόγω βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «έχει συνδέσει την παρουσία του με την τοξικότητα».

Σχετικά με τη συγγνώμη από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη προς τη Μαρία Συρεγγέλα, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «από τη μια ζήτησε συγγνώμη από την άλλη δεν έκανε τίποτα για τον Παύλο Πολάκη».

Σχετικές ειδήσεις