Τι σηματοδοτεί η επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν - Δημιουργούνται 3 νέες θέσεις επιτρόπων

Με την επανεκλογή της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ απέφυγε μια θεσμική κρίση - Τι σηματοδοτεί 

Στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανεξελέγη σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Συνολικά, 401 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 284 κατά και 22 ψήφοι ήταν λευκές ή άκυρες.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται επί του παρόντος από 719 ευρωβουλευτές, οπότε η απαιτούμενη πλειοψηφία ανήλθε σε 360 ψήφους.

Τούτο σημαίνει πως με βάση τους αριθμούς η Φον ντερ Λάιν έπρεπε να λάβει 454 ψήφους, καθώς είχαν ανακοινώσει τη στήριξή τους στην επανεκλογή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Το γεγονός ότι έλαβε 401 ψήφους σημαίνει πως υπήρξε διαρροή 53 ψήφων από ευρωβουλευτές των τεσσάρων κομμάτων.

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψήφιους/ες επιτρόπους.

Οι σχετικές ακροάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για μετά το καλοκαίρι.

Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδό της στις 21 - 24 Οκτωβρίου.

Πριν από την ψηφοφορία, η Ursula von der Leyen παρουσίασε το όραμα και τα σχέδιά της για την επόμενη πενταετία, στη σχεδόν ωριαία ομιλία της από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία τριών νέων θέσεων επιτρόπων για την άμυνα, που θα συνεργαστεί με την Κάγια Κάλας, διάδοχο του Χοσέπ Μπορέλ στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τη στέγαση, που είχαν ζητήσει οι Σοσιαλιστές, και τη Μεσογειακή Περιφέρεια για την ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες και απώτερο στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η ανακοίνωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τη νεοσυσταθείσα θέση του επιτρόπου για την Άμυνα.

Εξίσου σημαντική εκτιμάται και η εξαγγελία για τη σύσταση επιτροπής για τη Μεσογειακή Περιφέρεια, με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, με προεξάρχουσα το μεταναστευτικό.

Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος που θα έχει ο επίτροπος για τη στέγαση, καθώς θα ασχοληθεί με ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι σηματοδοτεί η επανεκλογή της

Οι κατευθυντήριες πολιτικές που σκιαγράφησε η πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι και η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Με άλλα λόγια, προτεραιότητα της ΕΕ την επόμενη 5ετία θα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με τη σύσταση θέσης ειδικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού και η προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών των κρατών-μελών της ΕΕ. Επίσης, η επανεκλογή της φέρνει μαζί και τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, από την ομιλία της προέδρου ξεχώρισε η ήπια προσέγγιση που είχε έναντι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ωστόσο, οι προσδοκίες εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διατυπώνει πολλές από αυτές τις εξαγγελίες.

Πάντως, έμπειροι γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων κρατούν από τη σημερινή διαδικασία τη συμμαχία του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων, θεωρώντας πως είναι σημαντική για την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ.