Σκυλακάκης για μέτρα στο ρεύμα: «Η παρέμβαση έγινε σε ένα ακραίο φαινόμενο»

Όλα όσα είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για τα κυβερνητικά μέτρα στο ρεύμα
Eurokinissi

«Αν δεν τελειώσει το φαινόμενο» της αύξησης των τιμών ενέργειας «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ύψος του φόρου», εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη φορολόγηση των υπερκερδών.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν από τις ακραίες τιμές, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλές» τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξηγώντας ότι αυτό συνέβη διότι «έγινε αποσύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας».

Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα και στους φόρους στους παραγωγούς είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να καθοριστούν «καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Εάν πέσουν οι τιμές ρεύματος, μειώνεται ο φόρος», διευκρίνισε.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε επίσης ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν το τελευταίο 10ημερο σε όλα τα Βαλκάνια, έδιναν στο φυσικό αέριο 6-7 φορές το κόστος. «Έγινε αυτό που ονομάζουμε "ουρανοκατέβατα" κέρδη, επομένως η παρέμβαση είναι αναγκαία».

Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις που έχουν υψηλούς λογαριασμούς. «Εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τις αυξήσεις έχουν επιλογή από 1η Αυγούστου αλλάξουν χρώμα τιμολογίου».

«Η παρέμβαση έγινε σε ένα ακραίο φαινόμενο, δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε όταν η αγορά λειτουργεί σωστά. «Μια άσκηση που θα μπορούσε να λυθεί στα 300 ευρώ η μεγαβατόρα και όχι 800 ευρώ ενώ το κόστος είναι 100 ευρώ τότε κάτι δεν πάει καλά.

Για τις διακοπές ρεύματος ο υπουργός είπε ότι οφείλονται σε βλάβες. «Πέρυσι είχαμε 70 βλάβες και φέτος 20 την ημέρα», είπε προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δίκτυο με περισσότερες ΑΠΕ και είναι πιο ισχυρό».

Σχετικές ειδήσεις