Πού οδηγεί το διπλωματικό θρίλερ με το Κυπριακό
Μπορεί άραγε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η ειδική απεσταλμένη του Μαρία Ολγκίν να βρουν λύση; Πρακτικά κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Ούτε καν η ελλαδική πλευρά που δηλώνει πρόθυμη για μια λύση τύπου Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ μπορεί να προνοούν «λύση ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα», όμως το καθεστώς Ερντογάν έχει διαφορετικές βλέψεις που κινούνται στη λογική του «πειρατή».
Έτσι κι αλλιώς η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν αποδέχονται το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ, ούτε τη ΔΔΟ που ήταν δική της απαίτηση και βρετανικής προέλευσης.
Το νέο αφήγημα της… μυστικής έκθεσης της κυρίας Ολγκίν το έχουμε ζήσει πολλές φορές μετά την εισβολή στην Κύπρο (βλέπε σχέδιο Ανάν κλπ) και κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός μοντέλου που δεν έχει εφαρμοστεί σε κανένα μέρος της γης. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα έχουμε ευτράπελα κατά την άσκηση της ομοσπονδιακής εξουσίας; Ουδείς.
Κι αφού αυτό το μοντέλο είναι τόσο καλό γιατί δεν το εφαρμόζει η Τουρκία στη Συρία για να λύσει μια και καλή το κουρδικό;
Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία και διεθνή υπόσταση ως προϋπόθεση των συνομιλιών. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν τα στραβά μάτια και δεν δηλώνουν ότι οι θέσεις και οι προτάσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και βρίσκονται έξω από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Παρουσιάζουν το Κυπριακό ως μια διαφωνία ενώ είναι εισβολή και διχοτόμηση! Η Κύπρος διχοτομήθηκε με όπλα… Για ποια πολιτική ισότητα ομιλούν οι εταίροι μας; Να προσφέρουμε αναγνώριση και αναβάθμιση σε ένα ανύπαρκτο κατοχικό μόρφωμα και να το καταστήσουμε ισότιμη πολιτεία της ΔΔΟ;
Οι Τούρκοι έτσι κι αλλιώς θεωρούν την Κύπρο ντε φάκτο διχοτομημένη. Τι επιδιώκουν τώρα; Για την Τουρκία υπάρχει μια σοβαρή πολιτική δυσκολία να επιτεθεί -καθ’ οιονδήποτε τρόπο- στην Κυπριακή Δημοκρατία επειδή η επίθεση θα γίνει εναντίον ευρωπαϊκού εδάφους.
Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της Ε.Ε.
Μετά τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο ισοτίμων κρατών... Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο».
Τα πράγματα στη διπλωματία δεν είναι τόσο εύκολα όσο φανταζόμαστε. Δεν είναι «πάρε αυτό και δώσε το άλλο». Σίγουρα δεν θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε.