«Αναθέρμανση» του «φλερτ» Κασσελάκη-Ανδρουλάκη με «καρφιά», ειρωνείες και στο βάθος το φθινόπωρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με δημόσια ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη. 
Αρχείου - Eurokinissi

Να αναθερμάνει τη συζήτηση της πιθανής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων για το μέλλον της κεντροαριστεράς θα ανήκει στον ίδιο, επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πάντως, δύσκολα θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον περιθώριο για κοινές πρωτοβουλίες και το ενδιαφέρον, εκ των πραγμάτων, μεταφέρεται στο «καυτό» για την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, φθινόπωρο. Τότε, δηλαδή, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και στα δύο κόμματα.

Προσέγγιση μέσω αγνοουμένων

Το βράδυ της Κυριακής και αφού είχε ήδη επιστρέψει από την Κύπρο, το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε, είναι ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα. Πρόκειται για το θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητάει από τον Νίκο Ανδρουλάκη να το θέσει στους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

«Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές. Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, δεν κρύβει ότι η πρόταση Κασσελάκη εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για κοινή δράση με τη Χαριλάου Τρικούπη, σε κοινοβουλευτικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Μπορούμε να συνομιλούμε με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Όπως έχουμε ζητήσει συνεργασίες σε θέματα κοινοβουλευτικά και κοινωνικά», δήλωσε η Βούλα Κεχαγιά κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Απάντηση Ανδρουλάκη με στοιχεία…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε άμεσα στο προσκλητήριο Κασσελάκη. Μάλιστα, τον προσφώνησε ως «αγαπητό Στέφανο». Και κάπου εκεί τελείωσαν οι αβρότητες, καθώς του παρέθεσε μια σειρά από πρωτοβουλίες που είχε λάβει επί του θέματος, την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής.

«Το μείζον ζήτημα των αγνοουμένων ήταν πάντα στις πολιτικές μου προτεραιότητες. Ως Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συμμετείχα στην προετοιμασία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 μαζί με άλλους συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

και μια δόση ειρωνείας

Πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και δεν το αναφέρουν δημόσια εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «παίξει» ένα μικροπολιτικό παιχνίδι. Και επί της ουσίας, να «καπελώσει» τη συνάντηση του αρχηγού τους με τη Χαρίτα Μάντολες – που αποτελεί σύμβολο της βαρβαρότητας που βίωσε ο κυπριακός ελληνισμός από τον «Αττίλα».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν μιλήσει δημόσια για τέτοια ζητήματα και προχωρήσει σε υποδείξεις, οφείλει να ενημερώνεται διεξοδικά για το τι έχει πράξει γι αυτά, ο καθένας κατά το παρελθόν. Και όχι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Γι' αυτό και ο τελευταίος, στην απάντηση του, φρόντισε να προχωρήσει σε μια καταγραφή των κινήσεων του κατά τη τελευταία δεκαετία – κίνηση που εμπεριέχει και μια σαφή δόση ειρωνείας από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Προτίμησε την Επίδαυρο»

Αίσθηση, επίσης, προκαλεί η τοποθέτηση του Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε -εμμέσως, πλην σαφώς- τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι προτίμησε το βράδυ του Σαββάτου, να πάει στην Επίδαυρο και να δει θεατρική παράσταση, παρά να παραβρεθεί στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

«Θα ήταν καλό για τη χώρα στην εκδήλωση να ήταν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως έπραξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα ομοψυχίας προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Δεν γνωρίζουμε γιατί απουσίαζε, παρότι ήταν καλεσμένος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το «καυτό» φθινόπωρο

Με τα σημερινά δεδομένα και εν μέσω θέρους, όλοι αναγνωρίζουν ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόσφορο έδαφος συζήτησης για ο μέλλον της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, θεωρούν πως το φθινόπωρο θα κριθεί κατά πόσο θα είναι ρεαλιστική η προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Διότι σήμερα η κατάσταση είναι «ρευστή» και στα δύο κόμματα. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν. Και αυτό διότι στην Κουμουνδούρου θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στη Χαριλάου Τρικούπη, θα εκλέξουν ηγεσία.

Σχετικές ειδήσεις