«Χάος» στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ - Επίθεση Κασσελάκη σε Γεροβασίλη/Φάμελλο

«Αποχώρησαν από τη συζήτηση τα στελέχη της ομάδας των «87»
KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησαν οι εργασίες για την προετοιμασία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των στελεχών που δεν αποδέχονται ως «θέσφατο», τις δικές του προτάσεις και εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε αυτά τα κορυφαία στελέχη την «πόρτα της εξόδου», λέγοντας τους πως όποιος δεν συμφωνεί μαζί του, μπορεί να αποχωρήσει από το κόμμα. «Σε όποιον αρέσει», είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως επιτέθηκε με ύφος ενωμοτάρχη τη χωροφυλακής -ιταμό τον χαρακτήρισε στέλεχος που συμμετέχει στο όργανο- εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου. Το «έγκλημα» τους; Ζήτησαν να αλλάξει ημερομηνία το Συνέδριο, έτσι ώστε να μην πέσει πάνω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την πρόταση, ο Στέφανος Κασσελάκης τη θεώρησε -σύμφωνα με μαρτυρίες- «γραμμή ήττας» και σημείωσε πως δεν πρέπει το κόμμα του να ετεροπροσδιορίζεται με βάση τα άλλα κόμματα - ασχέτως αν πρόκειται για απλό πολιτικό πολιτισμό το να μη βάζεις δίκη σου σημαντική δουλειά, όταν έχει ανακοινώσει ήδη δίκη του κάποιο άλλο κόμμα.

Τα πράγματα τότε ξέφυγαν, με αποτέλεσμα στη συζήτηση να παρέμβει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλιώς να διακοπεί η συνεδρίαση. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανακάλεσε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των στελεχών της ομάδας των «87» που μετέχουν στο όργανο (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Ραγκούσης, κλπ) από τη θυελλώδη συνεδριάση.

Το πολιτικό θερμόμετρο έδειξε «κόκκινο», όταν η πλευρά των στελεχών που ανήκουν στη «φρουρά Τσίπρα» προχώρησαν σε μια σειρά παρατηρήσεων για το επικείμενο Συνέδριο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει κεντρική εισήγηση από πλευράς της Επιτροπής Καταστατικού, ούτε και η πλευρά της πλειοψηφίας έχει αποτυπώσει τις ακριβείς τις θέσεις απέναντι στο Καταστατικό του κόμματος. Επιπλέον, στελέχη των «8» που ανήκουν στην «φρουρά Τσίπρα» έθεσαν τεχνικά ζητήματα, όπως ότι δεν υπάρχουν κείμενα για το Συνέδριο του κόμματος, ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το συνέδριο είναι διαρκές ή έκτακτο, να κατατεθεί το πλαίσιο προτάσεων του Προέδρου για τις αλλαγές στο κόμμα, αλλά και ότι ο προσυνεδριακός διάλογος είναι μόνο 20 ημερών.