Γιατί ο Ερντογάν θολώνει τα… ήρεμα νερά;

Στήνει σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο - Βγάζει πολεμικά πλοία στην Κάσο και επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό
Αρχείου - AP

Υπό την πίεση της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν τινάζει στον αέρα τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο βγάζοντας πολεμικά πλοία και δημιουργώντας συνθήκες τρομοκρατίας όπως το 2020 με το Oruc Reis. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία επαναφέρει ουσιαστικά στην επικαιρότητα το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί ως μέσο εκβιασμού κατά το δοκούν. Δυστυχώς δικαιώνονται όσοι τον αποκαλούν «πειρατή» και επιμένουν ότι είναι αφερέγγυος και τραγικά προβλέψιμος.

Η Αθήνα έδωσε στον Ερντογάν πληρωμένη απάντηση αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα που στήνει. Ξεχάστε τον διάλογο από τη στιγμή που βάζετε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην Άγκυρα.

Παρόλα αυτά το καθεστώς Ερντογάν δείχνει με αυτές τις αψυχολόγητες κινήσεις ότι δεν σέβεται τη διακήρυξη φιλίας των Αθηνών, αφού σε αυτήν προβλέπεται η αποφυγή επιθετικών δηλώσεων και ενεργειών. Οι ανακοινώσεις των τουρκικών NAVTEX έναντι δικών μας αντιστοίχων σε μία περιοχή που εμπίπτει καθαρά σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX είναι ένα μήνυμα ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή. Δεν αναγνωρίζει την υπογραφείσα συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, επαναφέρει το κατάπτυστο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, δείχνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να παίξει και επί του στρατιωτικού πεδίου.

Η Γαλάζια Πατρίδα ήταν και παραμένει εδώ και είναι να απορεί κανείς ότι ο Ερντογάν δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσουν οι συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά…

Σχετικές ειδήσεις