Σε αδιέξοδο ο Κασσελάκης προκαλεί τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - Ανοιχτή η αμφισβήτησή του

Ο Στέφανος Κασσελάκης «τίναξε στον αέρα» την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου
Αρχείου - Eurokinissi

Έντονους κλυδωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η συμπεριφορά «Λουδοβίκου», την οποία καταλογίζουν στον Στέφανο Κασσελάκη τα στελέχη του κόμματος. Όχι μόνο της μειοψηφίας της «Φρουράς Τσίπρα», αλλά και πρόσωπα που μέχρι χθες στήριξαν με πάθος τον πρόεδρο του κόμματος.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «τίναξε στον αέρα» την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, έδειξε την «πόρτα της εξόδου» σε εκείνους που δεν αποδέχονται ότι κατέχει το «παπικό αλάθητο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά διέξοδο στην πίεση που δέχεται με «επιθέσεις φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να ανοίξει ξανά το ζήτημα του διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Μόνο, που η έλλειψη αξιοπιστίας την οποία εκπέμπει, καθιστούν τους πάντες επιφυλακτικούς ως προς την αξιοπιστία των λεγομένων και των προθέσεων της.

«Όποιος δεν συμφωνεί, να φύγει»

Η συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη, προκάλεσε την αποχώρηση των στελεχών της ομάδας των «87» που μετέχουν στο όργανο (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Ραγκούσης, κλπ) από τη θυελλώδη συνεδριάση.

Το «όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να φύγει», ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζουν «ιταμή» τη συμπεριφορά του προέδρου του κόμματος τους και δεν σκοπεύουν να το αφήσουν να περάσει έτσι.
Το πώς ακριβώς θα το πράξουν, θα αποφασιστεί εντός των επόμενων ημερών. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, από κάποιους που δεν το περιμένει, καν.

«Καμπανάκι» Τσίπρα σε Κασσελάκη

Οι ευρωεκλογές πέρασαν και η καλοκαιρινή ραστώνη, όπως και να το κάνουμε, καλύπτει εν πολλοίς τη μεγάλη εικόνα για το αύριο της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Ωστόσο, ο κίνδυνος της ακροδεξιάς που αναδύθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ηςΙουνίου, παραμένει υπαρκτός.

Την ίδια στιγμή και παρά το χαμήλωμα των τόνων, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στο εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Στόχος, παραμένουν όσοι δεν αποδέχονται την «μοναδικότητα» και το «ηγετικό χάρισμα» του Στέφανου Κασσελάκη. Και προφανώς, τη μετατροπή του κόμματος της κυβερνώσας Αριστεράς, σε ένα μονοπρόσωπο μόρφωμα.

Με βάση τα παραπάνω, το άρθρο-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, «χτύπησε» καμπανάκι προς τον διάδοχο του – και προφανώς προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρώην πρωθυπουργός, συνέστησε στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της.

«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη μας προειδοποιούν με δραματικό τρόπο. Η δημοκρατική πλειοψηφία, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, τα κόμματα πρωτίστως της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, οι κοινωνικές συλλογικότητες, θα πρέπει να εντάξουν την αντιμετώπισή του στις πρωτοβουλίες και τη δράση τους. Πριν είναι αργά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να «ξυπνήσει» τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από τον «λήθαργο» στον οποίον βρίσκονται.

Ανοιχτή αμφισβήτηση από Μουζάλα

Από ότι, όμως, φαίνεται, σε νέα περιδίνηση βρίσκεται η Κουμουνδούρου εν μέσω θέρους, καθώς αυξάνονται οι φωνές στο εσωκομματικό πεδίο που βάλουν ανοιχτά εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτή τη φορά, τα βέλη του εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψε ο Γιάννης Μουζάλας, που έθεσε ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι μετατρέπει ένα κόμμα προοδευτικό, σε προσωποπαγές.

«Νομίζω, λοιπόν, ότι ο κ. Κασσελάκης ήτανε λάθος απάντηση στο σωστό ερώτημα και στο αγωνιώδες ερώτημα που είχαμε μετά τις ήττες τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ (...) Εγώ ισχυρίζομαι ότι ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος τον υποστηρίξαμε με τις καλύτερες προθέσεις, μετρήθηκε και απεδείχθη ελλιπής, απεδείχθη διχαστικός, δεν προσπαθεί να συνθέσει», ανέφερε -ανάμεσα σε πολλά άλλα- ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Το ζήτημα, όμως, είναι πως, πλέον, η ανοιχτή κριτική που αγγίζει ακόμα και το ζήτημα του προσώπου του προέδρου, ξεφεύγει από την ομάδα των στελεχών εκείνων που έχουν ως σημείο αναφοράς τον πρώην πρωθυπουργό.

Επεκτείνεται, όπως φαίνεται, και σε πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο των συνομιλητών του Νίκου Παππά – που όλο αυτό το διάστημα προσφέρει απλόχερα τη στήριξη του προς τον Στέφανο Κασσελάκη, παρότι το κόμμα «βυθίζεται» καθημερινά και χάνει κάθε πιθανότητα επιστροφής σε κυβερνητική τροχιά.

Συνεχίζει τα «ανοίγματα» προς το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης ψάχνει διέξοδο στην πίεση, ανασύροντας από τον «πάγο» όπου και βρίσκεται -με δική του, κυρίως ευθύνη- την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανό το «φλέρτ» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μέσω Γαλλίας (και Ιταλίας) χθες, μέσω Κύπρου, την Κυριακή. Με άρθρο του σε ιταλική εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά θετικά -αυτή τη φορά- το «πείραμα» του νέου Λαϊκού Μετώπου, βάζοντας στη συζήτηση ακόμα και τη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος.

Το πρόβλημα, πάντως, για τον ίδιο, είναι πως ουδείς πιστεύει ότι οι προθέσεις και τα λεγόμενα του, έχουν ως στόχο οτιδήποτε άλλο, πέραν από την προσωπική πολιτική επιβίωση. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι πρόκειται για ακόμα έναν «ελιγμό» και πως όταν θα σταματήσει να αισθάνεται πιεσμένος, θα προσπαθήσει να «τορπιλίσει» με κάθε τρόπο την πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις.