Κικίλιας: «Η τραγωδία στο Μάτι άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές»

«Δίνουμε τη μάχη της αντιπυρικής περιόδου μέρα με την ημέρα», σημείωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κικίλιας: «Η τραγωδία στο Μάτι άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές»
INTIME.
3'

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι «πράγματι είναι η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος που έχουμε αντιμετωπίσει καθώς έχουν σπάσει τα ρεκόρ από αρχής καταγραφής των πιο θερμών μηνών στον πλανήτη. Δεν έχει βρέξει, δεν έχει χιονίσει, δεν υπάρχει υγρασία, δεν ζήσαμε χειμώνα ή φθινόπωρο ή άνοιξη εφέτος στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στη Μεσόγειο», σε σημερινή (25/07) συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100.3.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου, ανέφερε πως «είναι ακόμα τέλη Ιουλίου, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά. Βλέπουμε μέρα – μέρα μία μάχη, την οποία έχω υποσχεθεί ότι θα δίνουμε όλοι. Αυτό έχω υποσχεθεί μόνο, ότι θα παλεύουμε για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η τραγωδία που ζήσαμε πριν από έξι χρόνια στο Μάτι, χαράχτηκε βαθιά στο DNA της Πολιτικής Προστασίας και της κοινωνίας και άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές».

Όσον αφορά τις τομές που έχουν υπάρξει στην εφετινή αντιπυρική περίοδο, σημείωσε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές καταρχάς στο επίπεδο πρόληψης με τους καθαρισμούς των οικοπέδων από 834.000 πολίτες.

Ακόμη, στάθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ που μετά από μισό αιώνα «μπορούν να μπαίνουν μέσα στα δάση και να καθαρίζουν και να κάνουν αντιπυρικές οδούς και ζώνες γύρω από τα καλώδια τους που περνάνε μέσα στα δάση». Επίσης, τόνισε ότι είναι η τρίτη χρονιά που δουλεύει το AntiNero του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Κλαδεύονται δέντρα, μαζεύονται ξύλα και χόρτα, ανοίγονται αντιπυρικές οδοί, διανοίγονται δρόμοι.

Δεύτερον, ως προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε επιχειρησιακό επίπεδο, αναφέρθηκε στα drones που πετούν «πάνω από την Αττική, αλλά σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάθε μέρα, 24 ώρες το 24άωρο, με θερμικές κάμερες, με ευρυγώνιες λήψεις και φακούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κερδίσουμε 5, 6, 7 λεπτά ή 20 λεπτά από την έναρξη μιας πυρκαγιάς. Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο». Ακόμη, επεσήμανε ότι στο «νέο δόγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εναέρια περιπολούν έμφορτα πάνω από την Αττική και την υπόλοιπη χώρα και δεν περιμένουν τα 20 λεπτά για να απογειωθούν».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο των επίγειων δυνάμεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν πατήσει μπότα πυροσβέστη, δεν σβήνει η φωτιά όσα εναέρια και αν υπάρχουν. Οι πυροσβέστες μας σβήνουν τις φωτιές». Μίλησε για τους δασοκομάντος, λέγοντας ότι είναι «γερά, καλά καταρτισμένα, εκπαιδευμένα νέα παιδιά που μεταφέρονται και εναέρια όπου απαιτείται».

Επίσης, μίλησε για τη σημαντική συνεργασία φέτος Πυροσβεστικής – Δασαρχείων στο πεδίο φέρνοντας το παράδειγμα του δασάρχη Παπαπέτρου, διαιτητή τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, ο οποίος «μαζί με τον διευθυντή Βορείου Ελλάδας και τα παιδιά της Πυροσβεστικής, έσβησαν μία πάρα πολύ δύσκολη φωτιά σε πολύ ψηλό υψόμετρο στα Πιέρια Όρη. Έκατσε 4,5 ημέρες στο βουνό μαζί μας».

Τέλος, αναφέρθηκε με έμφαση στη συμπλήρωση ενός έτους από το δυστύχημα του 2023 στην Εύβοια. «Δύο παιδιά, δύο νέοι πιλότοι χάθηκαν ένα χρόνο πριν στην Εύβοια προσπαθώντας να σβήσουν μία πυρκαγιά» και πρόσθεσε ότι οι εξ αμέλειας εμπρηστές που πλέον με το νέο νόμο τιμωρούνται αυστηρά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων: «Το τίμημα είναι πολύ ακριβό, απορώ με αυτούς τους λίγους που ρισκάρουν τη ζωή τόσων πολλών, με τόσο ωμό τρόπο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή