ΠΑΣΟΚ: Ποιοι θα πάνε μέχρι τέλους στην κάλπη;

Η αποχώρηση της Μιλένας Αποστολάκη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία - Το ότι δεν θα  φτάσουν όλοι οι υποψήφιοι για τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο σημείο εκκίνησης για τον πρώτο γύρο εκλογής στις 6 Οκτωβρίου είναι κάτι αναμενόμενο

Στο οικοσύστημα της Χαρ. Τρικούπη είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλοι οι υποψήφιοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τους όρους για την συλλογή των υπογραφών που απαιτεί το καταστατικό.

Από την άλλη μεριά κάποιοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν ελπίδες να περάσουν στον 2ο γύρο και προτιμούν να παζαρέψουν μια καλή συμφωνία για την επόμενη μέρα με αυτόν που διακρίνουν ως φαβορί.

Εκεί που όλοι ανέμεναν ότι η πρώτη αποχώρηση θα ερχόταν από τον Γιάννη Καννελλάκη, ήρθε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης η δήλωση αποχώρησης από την προεκλογική διαδικασία της Μιλένας Αποστολάκης.

Ισχυρίστηκε ότι στην απόφασή της να μην είναι υποψήφια βάρυνε η εικόνα που βλέπει να έχει διαμορφωθεί από αντιπαραθέσεις και η αγωνία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ «να μη μετατραπεί μια εκλογική διαδικασία σε μάχη αντιπάλων και σύγκρουση στρατών» και εξέφρασε την ανησυχία της βλέποντας να κυριαρχούν προσωπικές συγκρούσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της παράταξης. Για να καταλήξει λέγοντας «Θέλω να είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης.Γι’ αυτό, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφια».

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ίδια ισχυριζόταν ότι είναι έτοιμη για πρωθυπουργός.

Το σημείο όμως που εστιάζουν όλοι είναι η κατακλείδα της δήλωσης της και από την όποια όλοι προσπαθούν να εντοπίσουν σε ποιον από τους επτά υποψήφιους κλείνει το μάτι.

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι πάντοτε, πριν από τους επίδοξους ηγέτες, χρειαζόμαστε θεματοφύλακες της διαδρομής μας. Της ενότητας και της προοπτικής μας» για να προσθέσει πως στις 14 Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να βγει τραυματισμένο».

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η κυρία Αποστολάκη θα στηρίξει τελικά έστω και σιωπηλά το Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στο ΠΑΣΟΚ την επανέφερε ο σημερινός αρχηγός του κόμματος και πολλοί εκτιμούν ότι υπόψηφιότητά της ήταν καθ' υπόδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη για να ανακατέψει την τράπουλα στην προεκλογική κούρσα.

Η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά συνολικά μια τέτοια πρόθεση στήριξης Ανδρουλάκη. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι μπορεί μέχρι την κάλπη να υπάρξουν και άλλα deal με επικρατέστερο αυτό της σύμπλευσης με την Άννα Διαμαντοπούλου.

Πρακτικά η κυρία Αποστολάκη δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν αφού αδυνατεί να συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διείσδυση στην δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ερωτηθείσα για την απόσυρση της Μιλένας Αποστολάκη είπε, πως η ίδια είναι ένα στέλεχος με βάθος και εμπειρία και θα αποφασίσει τι θα κάνει στο εξής, τονίζοντας πως είναι ανοησίες τα περί συμφωνιών για το β’ γύρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Διαμαντοπούλου δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την κούρσα.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί, «θα πάω μέχρι τέλους» και συνέχισε λέγοντας ότι: «Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω όλες τις θέσεις μου και τη δική μου ατζέντα, πιστεύω ότι μπορώ να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, θα το πάω μέχρι τέλους, θέλω να είμαι στον 2ο γύρο». Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με το μητρώο του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γιαννακοπούλου δεν έκρυψε τη δυσφορία της και αναρωτήθηκε «πώς θα αλλάξουμε τη χώρα αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του κόμματός μας». Υπενθύμισε δε ότι έχει στείλει «3 επιστολές στην ΕΔΕΚΑΠ για να μου δοθεί το μητρώο των μελών, στις επιστολές αυτές ανέφερα ότι υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν ήδη το μητρώο, δεν μου απάντησαν ποτέ, μόνο με υπεκφυγές ότι κάποια στιγμή θα μας δοθεί το μητρώο». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν γίνεται να πάμε σε εκλογές και κάποιοι να έχουν το μητρώο και κάποιοι άλλοι όχι, δεν είναι αυτή σοβαρή λειτουργία κόμματος. Ο κύριος Ανδρουλάκης είπε ότι θα εγγυηθεί τη διαδικασία των εκλογών, αυτή είναι η εγγύηση;».

Μέχρι τέλους θα πάει και ο κ. Γερουλάνος. Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου όπως λένε συνεχίζεται η διεύρυνση των υποστηρικτών της υποψηφιότητας του σε όλη την Ελλάδα, ενώ όλο και πληθαίνουν οι δημόσιες αναφορές στήριξης από σημαίνοντα πρόσωπα του Κινήματος. Η αρχή έγινε από τον Νίκο Παπανδρέου, ακολούθησε και δεύτερος ευρωβουλευτής ο Σάκης Αρναούτογλου, ενώ αυτή την εβδομάδα στο πλευρό του στάθηκε και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης.

Τις επόμενες μέρες «κλειδώνει» το σύνολο της επικοινωνιακής καμπάνιας καθώς και τον προγραμματισμό των περιοδειών του. Περιοδείες που θα είχαν ήδη πολλαπλασιαστεί σε ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό, αλλά ο ίδιος ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να έχει χρόνο να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση και ανάδειξη των θέσεων του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, κληθείς να σχολιάσει τη στρατηγική του είπε «αιχμηρό θα με δείτε απέναντι στα όσα απαράδεκτα έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία στους τρόπους που έχουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ο κόσμος θα μας κρίνει κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε οι υποψήφιοι αντιπολίτευση στο Μητσοτάκη, όχι μεταξύ μας». Τις επόμενες μέρες ο Γερουλάνος θα επικεντρωθεί σε καίρια ζητήματα όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η πολιτική προστασίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης συνεχίζει τις περιοδείες του και τις στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει το ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Για τον κ. Κατρίνη δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχίσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου καθώς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο Χάρης Δούκας αυτή τη φορά έστρεψε το βλέμμα του στη θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές πρακτικές.

«Δίνουμε τη μάχη. Η υπερπροσπάθεια που γίνεται όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι ανθρώπινοι πόροι. Πρέπει και η κυβέρνηση να σεβαστεί τους δήμους. Να μην προσπαθεί να τους αποστεώνει διότι θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις».