Μπελέρης: Απορρίφθηκε η αγωγή για αναστολή του ΠΔ για τις έκτακτες εκλογές στη Χειμάρρα

ο Μπελέρης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος  λόγω του νόμου περί αποποινικοποίησης, σύμφωνα με την προεδρία

Το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για αγωγή και αναστολή του διατάγματος του ΠτΔ της Αλβανίας για τις έκτακτες τοπικές εκλογές στη Χιμάρα, απορρίφθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο των Τιράνων, μέχρι να λάβει οριστική απόφαση.

Η εξέταση της αγωγής των Φρέντη Μπελέρη και του ΚΕΑΔ για ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, που όρισε τις εκλογές στη Χιμάρα στις 4 Αυγούστου, θα ξεκινήσει στις 30 Ιουλίου. Στο δικαστήριο παρευρέθηκαν ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, η δικηγόρος του Μπελέρη, Klodiana Gjyzari, και οι δικηγόροι της Προεδρίας.

Η δικηγόρος του Μπελέρη υποστηρίζει πως η εκλογική πράξη είναι παράνομη, καθώς δεν εφαρμόστηκε το άρθρο 10 του εκλογικού κώδικα, μιας και η θητεία του Μπελέρη επίσημα δεν έχει λήξει. Τόνισε επίσης πως ο πρόεδρος αποφάσισε χωρίς να έχει τις κατάλληλες νομικές προϋποθέσεις και δίχως την υπογραφή του προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είναι απαραίτητο.

Οι δικηγόροι της Προεδρίας υποστήριξαν ότι το διάταγμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Δικαστηρίου και ζήτησαν να απορριφθεί η αγωγή, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα επίπεδα έφεσης. Επίσης, τόνισαν ότι ο Μπελέρης έχει έγκυρη θητεία και έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Αυγούστου για να ασκήσει έφεση.

Η προεδρία ανέφερε επίσης πως το διάταγμα για τις εκλογές αποτελεί συλλογική διοικητική πράξη και δεν μπορεί να ακυρωθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο. Ακόμη, επισήμανε πως ο Μπελέρης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος λόγω του νόμου περί αποποινικοποίησης και ότι το ΚΕΑΔ δεν έχει έννομο συμφέρον για την θητεία του δημάρχου της Χιμάρας.

Ο Εισαγγελέας της Επικρατείας στήριξε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή, καθώς ο Μπελέρης δεν έχει τυπική νομιμότητα και το ΚΕΑΔ δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο.

Στις 8 Ιουλίου, ο Φρέντης Μπελέρης μήνυσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bajram Begaj, για να απορρίψει το διάταγμα που όρισε τις εκλογές στις 4 Αυγούστου στη Χιμάρα.