Λίνα Μενδώνη: Κόντρα με τον Τζανακόπουλο για το κύκλωμα εκβιαστών και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας

Η Λίνα Μενδώνη απάντησε σε όσα δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για το κύκλωμα εκβιαστών και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας

Λίνα Μενδώνη: Κόντρα με τον Τζανακόπουλο για το κύκλωμα εκβιαστών και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας
INTIME NEWS
12'

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Δημήτρη Τζανακόπουλο για το κύκλωμα εκβιαστών σε καταστήματα εστίασης στην Αθήνα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ, .

Συγκεκριμένα, η Λίνα Μενδώνη τοποθετήθηκε επί του θέματος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, με θέμα «Πειθαρχικές διαδικασίες και εσωτερικός έλεγχος στο Υπουργείο Πολιτισμού», χαρακτηρίζοντας την ανησυχία που εκδηλώνεται προσχηματική, καθώς επιδιώκεται επιχείρηση συμψηφισμού, χωρίς κριτήρια και με επιδερμική προσέγγιση, μη ομοειδών υποθέσεων -των ποινικά ελεγχόμενων υπαλλήλων με την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας- με σαφή πολιτική στόχευση.

«Μία θλιβερή και ανοίκεια απόπειρα συσχέτισης δύο άσχετων μεταξύ τους υποθέσεων, που εκπορεύεται», όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «από την προσκόλληση στις κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις και ιδεοληψίες με σκοπό τον «αποπροσανατολισμό από τη σημερινή πραγματικότητα και από την υπόθεση που απασχολεί σήμερα την δικαιοσύνη».

Η Υπουργός, αναίρεσε τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Νέας Αριστεράς περί «καθυστέρησης», όσον αφορά στην αντίδραση στην υπόθεση των τριών υπαλλήλων, καθώς ενημέρωσε ότι προέβη αυθημερόν στις προβλεπόμενες ενέργειες, στις οποίες αναφέρθηκε διεξοδικά:

  • Την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας γνώρισε στο Υπουργείο Πολιτισμού το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας εις βάρος των τριών υπαλλήλων και αυθημερόν με εντολή της Υπουργού, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων, κατά τα προβλεπόμενα στον Δημοσιϋπαλληλικό Κώδικα.
  • Αυθημερόν, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου, προς την οποία, στις 10 Ιουλίου εστάλη επιπλέον έγγραφο μου για την άμεση εκκίνηση των ενεργειών αρμοδιότητάς της.
  • Το Υπουργείο στις 11 Ιουλίου ζήτησε εγγράφως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να του χορηγηθούν αντίγραφα του συνόλου της σχηματισθείσας δικογραφίας.
  • Σε συνέχεια της προφυλάκισης της μίας εκ των υπαλλήλων, το Υπουργείο επικοινώνησε με την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να λάβει αντίγραφο του οικείου εντάλματος.
  • Το αντίγραφο ελήφθη από το Υπουργείο, στις 19 Ιουλίου, και αυθημερόν και πάλι, με απόφαση της Υπουργού, η εν λόγω υπάλληλος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, η οποία εκ του νόμου ανατρέχει στην ημέρα της προφυλάκισής της.
  • Οι άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τη θέση τους σε δυνητική ή μη αργία.
  • Εντολή ελέγχου όλων των υποθέσεων που τυχόν χειρίστηκαν οι υπάλληλοι έχει δοθεί στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Ακολούθως, τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου θα προβούν σε πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, καθώς και τυχόν σχετικών καταγγελιών, τηρώντας προφανώς τις διατάξεις της νομοθεσίας, της εμπιστευτικότητας της πειθαρχικής διαδικασίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας της Υπουργού Πολιτισμού:

Κύριε Βουλευτά,

Με την από 12.07.2024 επίκαιρη ερώτησή σας, πράγματι εκδηλώνετε την ανησυχία σας –αυτό λέτε στο γραπτό σας κείμενο- για το αν θα ληφθούν όλα τα προσήκοντα μέτρα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, που αφορά στους τρεις υπαλλήλους, που, όπως είπατε και εσείς, φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που λειτουργούσε εις βάρος τρίτων και αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες τέλεσης εγκληματικών πράξεων πλημμεληματικού και κακουργηματικού βαθμού.

Η εκδήλωση αυτή της ανησυχίας σας για την ενδελεχή διερεύνηση των υποθέσεων, που χειρίστηκαν οι τρεις εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, θα μπορούσα να πω ότι είναι, κατά κάποιο τρόπο, προσχηματική. Επί της ουσίας επιδιώκετε να προβείτε σε έναν συμψηφισμό των ως άνω ποινικά ελεγχόμενων υπαλλήλων με την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας με σαφή πολιτική στόχευση, όπως άλλωστε το επιδιώκετε, από τον Ιούλιο του 2019.

Πάμε, λοιπόν, στους τρεις υπαλλήλους:

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας γνώρισε στο Υπουργείο Πολιτισμού το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας εις βάρος των τριών υπαλλήλων. Αυθημερόν -επομένως δεν καταλαβαίνω πού είναι η καθυστέρηση- 9 Ιουλίου ήρθε το έγγραφο της Εσωτερικών Υποθέσεων, 9 Ιουλίου με εντολή μου, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων, κατά τα προβλεπόμενα στον Δημοσιϋπαλληλικό Κώδικα.

Αυθημερόν, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου. Προς την τελευταία, στις 10 Ιουλίου εστάλη επιπλέον έγγραφο μου για την άμεση εκκίνηση των ενεργειών αρμοδιότητάς της.

Περαιτέρω, το Υπουργείο στις 11 Ιουλίου ζήτησε εγγράφως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να του χορηγηθούν αντίγραφα του συνόλου της σχηματισθείσας δικογραφίας.

Σε συνέχεια της προφυλάκισης της μίας εκ των υπαλλήλων, το Υπουργείο επικοινώνησε με την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να λάβει αντίγραφο του οικείου εντάλματος. Το αντίγραφο ελήφθη από το Υπουργείο, στις 19 Ιουλίου, και αυθημερόν και πάλι, με απόφασή μου, η εν λόγω υπάλληλος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, η οποία εκ του νόμου ανατρέχει στην ημέρα της προφυλάκισής της.

Οι άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τη θέση τους σε δυνητική ή μη αργία.

Για τα ερωτήματά σας:

1. Αυτονοήτως τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου θα προβούν σε όλες τις κατά νόμο ενέργειες και διαδικασίες για τον εντοπισμό και διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων, που φέρονται εμπλεκόμενοι οι υπάλληλοί του. Ακολούθως, θα προβούν στην παραπομπή των υπαιτίων στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις της ποινικής και πειθαρχικής νομοθεσίας.

Ήδη, όπως ανέφερα, σχετική εντολή ελέγχου όλων των υποθέσεων που τυχόν χειρίστηκαν οι υπάλληλοι έχω δώσει στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Ακολούθως, τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου θα προβούν σε πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, καθώς και τυχόν σχετικών καταγγελιών, τηρώντας προφανώς τις διατάξεις της νομοθεσίας, της εμπιστευτικότητας της πειθαρχικής διαδικασίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

2. Με ρωτάτε για μία ακόμη φορά για την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, για την οποία έχω ερωτηθεί ως Υπουργός Πολιτισμού εκατοντάδες φορές τόσο στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερωτήσεις, με επίκαιρες ερωτήσεις, στα πλαίσια επίκαιρης επερώτησης, στη συζήτηση των νομοσχεδίων του Υπουργείου, σχεδόν από όλους τους βουλευτές της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία και ανήκατε την προηγούμενη περίοδο, καθώς και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜΕΡΑ 25.

Μάλιστα, σας έχουν χορηγηθεί όλα τα έγγραφα και οι σχετικές διοικητικές πράξεις, εμπιστευτικές και μη. Παρά ταύτα επιμένετε. Συνοπτικά, λοιπόν, επαναλαμβάνω:

Ο φάκελος της υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας είχε συγκροτηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, πριν εγώ αναλάβω τα καθήκοντά μου. Συνεπώς, γνωρίζετε ότι η ποινική δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις υποθέσεις του Ταμείου. Η υπόθεση εκκρεμεί στην ποινική δικαιοσύνη.

Με απόφασή μου στις 29.06.2022 -η οποία επίσης σας έχει χορηγηθεί- έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με εξατομικευμένα πειθαρχικά παραπτώματα για τον κάθε ένα πειθαρχικά ελεγχόμενο υπάλληλο, σύμφωνα με το υπ’ αρ. 1876/2022 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ο πλήρης φάκελος βρίσκεται από τότε στο πειθαρχικό συμβούλιο του Υπουργείου, στο οποίο όπως γνωρίζετε, προεδρεύει δικαστής.

Για την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε όλα τα στάδια της, μέχρι και την άσκηση πειθαρχικής δίωξης υπάρχει αλληλογραφία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για χορήγηση δικογραφίας, καθώς και γνωστοποίηση όλων των ενεργειών μου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας . Και αυτά τα έγγραφα σας τα έχω χορηγήσει .

Επομένως, ποιος είναι ο επίκαιρος χαρακτήρας, σήμερα, για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας, αφού όλα σας είναι απολύτως γνωστά και τεκμηριωμένα, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης;

Σχετικά με το τρίτο ερώτημα σας: Δυσκολεύομαι να καταλάβω, τί εννοείτε, όταν με ρωτάτε με ποιόν τρόπο εγγυώμαι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και δεν θα είναι προσχηματική η πειθαρχική διαδικασία.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ο πλήρης φάκελος, που αφορά στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας, έχει διαβιβαστεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αν αυτή τη διαδικασία εσείς την ονομάζετε «ερμηνευτική πιρουέτα», όπως γράφετε, σας ενημερώνω ότι αυτή είναι η προβλεπόμενη κατά νόμο διαδικασία.

Κύριε Βουλευτά,

Ως Υπουργός έχω την υποχρέωση να απαντώ ανελλιπώς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όμως, οφείλω να απαντώ στους ερωτώντες βουλευτές επί του πραγματικού και όχι επί των υποκειμενικών ισχυρισμών του ερωτώντος.

Ως προς το αν θα παρασταθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις υποθέσεις, είναι προφανές ότι θα τηρηθεί η κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία.

Το πλήρες κείμενο της δευτερολογίας της Υπουργού Πολιτισμού:

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Βουλευτά,

Σας είπα και στην πρωτολογία μου, μετά την αναστολή των καθηκόντων, την απόφαση μου για αναστολή καθηκόντων, παραπέμφθησαν στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, όπου προεδρεύει δικαστής. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τα πειθαρχικά συμβούλια λοιπόν, είναι ανεξάρτητα, δεν επηρεάζονται τα πειθαρχικά συμβούλια. Χαμογελάτε… Μπορεί επί των ημερών σας να συνέβαινε , επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης δεν επηρεάζονται. Από εκεί και πέρα , είμαστε σε συνεννόηση, προκειμένου το πειθαρχικό συμβούλιο να συνεδριάσει εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Όσο για την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω, αλλά το επαναλαμβάνω. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ταμείου αλληλοβοηθείας παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό, μόλις ήρθε το οικείο βούλευμα. Αυτά για να τα ξεκαθαρίσουμε. Είναι δεδομένα, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Τώρα, θα μου επιτρέψετε να σταθώ στην πολιτική στάση, που κράτησε το κόμμα σας από την αρχή σε αυτή την πρόσφατη και, όπως φαίνεται, δυσώδη υπόθεση μιας εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας το δίκτυο είχε ως μέλη υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού, και ενδεχομένως και άλλων αρχών και υπηρεσιών.

Οι υπάλληλοι αυτοί με ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρονται είτε να εκβίαζαν τρίτους, είτε να μεσολαβούν, είτε να ενεργούν προς όφελος τρίτων με σκοπό την απόκτηση οικονομικού οφέλους.

Επιλέξατε ως Νέα Αριστερά με την ανακοίνωση, που σπεύσατε να εκδώσετε στις 09-07-2024, την ίδια ημέρα δηλαδή με την οποία γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο η δίωξη και την ίδια ημέρα στην οποία προβήκαμε στις ενέργειες που είπα προηγουμένως, να με εμπλέξετε -έστω και εμμέσως- με τη συγκεκριμένη υπόθεση ισχυριζόμενοι ότι : “Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην βδελυρή αυτή υπόθεση είναι αρκετά γνωστά. Συνδικαλιστές της παράταξης του ΠΑΣΟΚ σε πρωτοβάθμια σωματεία και στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, στενοί συνεργάτες του προέδρου της…, διορισμένοι οι δύο εξ αυτών από την ίδια την υπουργό σε επιτροπές, η συμμετοχή, στις οποίες θα μπορούσε να διευκολύνει την παράνομη δράση τους, εμπλεκόμενοι επίσης οι δύο στο μεγάλο σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ (…)”. Και ακολούθως, «η λακωνική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ είναι πολύ λίγη για να κρύψει τη θλίψη και το άγχος της υπουργού για την απώλεια τέτοιων φίλων και υποστηρικτών”.

Δεν σταματάτε όμως εδώ. Την επόμενη ημέρα, στις 10-07-2024, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, εν τη απουσία μου, επιδίωξε να με συσχετίσει με κάποιο τρόπο με αυτή την υπόθεση.

Κύριε Βουλευτά, όλα αυτά φανερώνουν ξεκάθαρα τη σαφή πολιτική σας στόχευση. Που δεν είναι άλλη από την κατασκευή ενός σκανδάλου.

Και ήταν τέτοια η αγωνία σας που σπεύσατε πρώτοι, ώστε να “κατοχυρώσετε’’ τα πνευματικά δικαιώματα της κατασκευής ενός πολιτικού σκανδάλου.

Είναι, πράγματι, λυπηρό, όσο κι αν είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση, να διαπιστώνει κανείς ότι η πολιτική για κάποιους, εν προκειμένω για εσάς ως Νέα Αριστερά, είναι η άρον άρον εργαλειοποίηση μίας καταρχήν επιχειρησιακής επιτυχίας της Ελληνικής Αστυνομίας και η απόπειρα κατασκευής πολιτικού σκανδάλου.

Είναι θλιβερό να βλέπει κανείς την απέλπιδα προσπάθειά σας να συμψηφίζετε χωρίς κριτήρια μη ομοειδείς υποθέσεις και να τις συσχετίζετε με έναν απολύτως επιδερμικό τρόπο. Χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης, προσπαθείτε να εμφανίζεστε εσείς και μόνοι ως οι διαπρύσιοι κήρυκες της ηθικής και της κάθαρσης.

Όμως, συσχετίζοντας, κ. Βουλευτά, άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, αυτό το οποίο κάνετε -ίσως και να το επιδιώκετε βέβαια- είναι επί της ουσίας, προσκολλημένοι στις κομματικές και προσωπικές σας επιδιώξεις και ιδεοληψίες να αποπροσανατολίζετε τα πράγματα από τη σημερινή πραγματικότητα και από την υπόθεση που απασχολεί σήμερα την δικαιοσύνη. Από τη σημερινή πραγματικότητα που αφορά σε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι λειτουργούσαν προς ίδιον όφελος εις βάρος τρίτων και προφανώς του δημοσίου.

Και αυτό είναι και θλιβερό και ανοίκειο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή