Δένδιας: Προχωράμε στην προμήθεια καινούργιων ελικοπτέρων Black Hawk 

Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», της Ατζέντας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά στην προμήθεια καινούργιων Black Hawk ελικοπτέρων, που θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, μετέβη σήμερα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο «Λοχαγού (ΠΒ) Δελαπόρτα Σπυρίδωνος», στην Πάχη Μεγάρων, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή οργάνωση και την αποστολή των μονάδων του 2ου ΣΥΑΣ, καθώς και για το έργο που επιτελούν σχετικά με τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Δένδιας διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεχάρη τη Διοίκηση, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και όλο το προσωπικό για την κοινωνική προσφορά τους στην ενίσχυση του έργου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στον τομέα των αεροδιακομιδών.

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη των δυνατοτήτων των Ελικοπτέρων Chinook και NH-90, ενώ συνομίλησε με το ιπτάμενο, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το υπόστεγο Ενδιάμεσης Συντήρησης CH-47 Chinook, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του συστήματος συντηρήσεως.

Κατά την επίσκεψη παρών ήταν και ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος Ιωάννης Χειμαριός.

Ο κ. Δένδιας, στον χαιρετισμό του, ανέφερε:

«Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ Στρατού,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα σήμερα να βρίσκομαι εδώ, στο 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ), στην Πάχη των Μεγάρων.

Ένα συγκρότημα που επί 24 ώρες, κάθε εικοσιτετράωρο, μεριμνά πέραν των άλλων για την ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών, από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.

Εσείς είσαστε που συντρέχετε, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, για να το λέμε πιο «λιανά», πιο καθαρά, είσαστε εσείς που βρίσκεστε δίπλα στον κάθε Έλληνα πολίτη που έχει ανάγκη να μεταφερθεί για να σώσει τη ζωή του, όπου απαιτηθεί, όποτε απαιτηθεί, υπό οιεσδήποτε συνθήκες απαιτηθεί. Με ζήλο και με τόλμη.

Είδα το έμβλημά σας: «Τοις Τολμώσιν η Τύχη». «Σ' αυτούς που τολμάνε, βοηθάει και η τύχη».

Ενσαρκώνετε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας. Την αίσθηση του δεσμού με την κοινωνία, με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην επικράτεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμότατα γι’ αυτό εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω εκ μέρους και όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήθελα να σας πω ότι στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», της Ατζέντας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προχωράμε – όπως καλά ξέρετε – στην προμήθεια καινούργιων Black Hawk ελικοπτέρων, που θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες σας, θα βοηθήσουν τους Έλληνες πολίτες.

Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά. Για να σταθούμε μόνο στον χρόνο που είμαστε, στο 2024, έχετε κάνει 922 αποστολές, έχετε μεταφέρει 1.345 ασθενείς, έχετε μεταφέρει 14 ειδικά μοσχεύματα.

Είναι μετρήσιμη και τεράστια προσφορά στον Έλληνα, στην Ελληνίδα. Ανεκτίμητη προσφορά.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό. Για άλλη μια φορά, να σας πω ότι η κοινωνία εκτιμά αυτό που κάνετε, αυτό που προσφέρετε στην καθημερινότητα και στο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, ιδίως σε σημεία της ελληνικής επικράτειας που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Αναφέρομαι στα νησιά του Αιγαίου, του Αρχιπελάγους και όχι μόνον, αλλά εκεί φαίνεται ακόμα πιο πολύ αυτό το οποίο προσφέρετε.

Και πάλι ευχαριστώ θερμά για ό,τι προσφέρετε στην κοινωνία».